Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμη και lockdown

Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Greece Αμαλία Κάτζου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

O υπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα «πέσει» σημαντική ρευστότητα στην ελληνική οικονομία ώστε να «ανασάνουν» όσο είναι εφικτό πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από 165.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Είναι κρίσιμο να τρέξουμε άμεσα τις διαδικασίες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν στην τελική φάση το αίτημά τους για να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση», η οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα φτάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ. μέσα στον Οκτώβριο.

Παράλληλα, προανήγγειλε έναν τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής τον Νοέμβριο, όπου «υπάρχουν σκέψεις» να ενσωματωθούν σε αυτόν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Αναφερόμενος στον δεύτερο κύκλο των εγγυοδοτικών προγραμμάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος, είπε ότι αυτός ο νέος κύκλος θα είναι πιο πολύ προσανατολισμένος προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. «Έχουν βγει τα στοιχεία και μαζί με τον προηγούμενο κύκλο εκτιμούμε ότι αναμένεται να προσεγγίσει τα 6 δισεκ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε κομβικό σημείο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και προανήγγειλε άμεση εκταμίευση, όπως εκτίμησε, όλου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υπουργός είπε παράλληλα πως δρομολογείται με καταληκτική ημερομηνία τέλος Οκτωβρίου ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού, αναφέροντας πως μέσα από τον πρώτο κύκλο του εγγυοδοτικού μηχανισμού έχουν δοθεί 5.000 δάνεια.

Συνοπτικά ανέφερε πως από άποψη ρευστότητάς τον Ιούλιο έπεσαν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 800 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πέσουν σημαντικοί πόροι της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μειώσεις μισθωμάτων για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Τα δεδομένα είναι αυτά που νομοθετήσαμε πρόσφατά. Σήμερα ότι ψηφίσαμε ισχύει», είπε.

Για τον προϋπολογισμό

Ερωτηθείς για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις.

Σε σχέση με το βαθμό της ύφεσης το 2020 επιβεβαίωσε πως θα κινηθεί μεταξύ 8% -9%, λέγοντας πως εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. «Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε», είπε σχετικά.

Για το ενδεχόμενο lockdown

Στην ερώτηση αν αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown η οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5% – 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

«Αν όμως με ρωτάτε, κι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, αν ‘έχεις τα όπλα, τα ταμιακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθεις;’, η απάντηση είναι ‘ναι’», απάντησε ο υπουργός. «Έχουμε ‘κτίσει’ ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της πανδημίας», είπε και ξεκαθάρισε πως η πλειοψηφία των χρημάτων αυτών κτίσθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

«Κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της κρίσης και αφετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον», προσέθεσε ο υπουργός.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα για να διοχετευτούν στους κλάδους της οικονομίας που στηρίζουν το ΑΕΠ της χώρας, ο υπουργός απάντησε:

«Είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ότι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις», είπε ο υπουργός, προσθέτοντάς πως οι ελληνικές προτάσεις πολιτικής θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο υπουργός θέλησε να αποσαφηνίσει πως οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά και απεκάλυψε πως οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα δοθούν τα χρήματα απεστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη μόλις την προηγουμένη εβδομάδα. Αν και ερωτήθηκε για πιθανές πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα ερώτημα για συγκεκριμένες πολιτικές ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης, διότι ακόμη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο το οποίο θα πρέπει να είναι συνεκτικό και ολιστικό», αρκέστηκε να απαντήσει. Απεκάλυψε πάντως πως από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το κοινοτικό πρόγραμμα για την αύξηση της απασχόλησης SURE εφέτος θα λάβει περίπου τα μισά.

Πάντως, ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές για δανεισμό το προσεχές διάστημα. «Η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυία και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς», είπε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού:

Exit mobile version