- «Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να επανενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να αναδείξει στην ηγεσία του νέα πρόσωπα, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες»
- «Αντιπολίτευση εντός Βουλής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα κάνει η ακροδεξιά, αλλά η προοδευτική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παρά τη βαριά εκλογική ήττα, παραμένουμε μια μεγάλη πολιτική δύναμη με κυβερνητικές φιλοδοξίες»
- «Η ακροδεξιά δεν είναι εχθρός της δεξιάς – έχει αναπτυχθεί και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από τριάντα χρόνια, ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη καυχιόταν ότι είχε όλη την ακροδεξιά μέσα στη ΝΔ. Καμία έκπληξη το ότι και σήμερα ο γιος του διατηρεί ένα μέρος της»
- «Η λυσσαλέα δεξιά προπαγάνδα έχει πείσει πολύ κόσμο ότι τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν το 2015. Αντίθετα, επί ΣΥΡΙΖΑ πετύχαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, να μειώσουμε την ανεργία, τη φτώχεια, την ανισότητα και την διαφθορά»
- Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην ισπανική εφημερίδα “Daily Gara”
Συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα “Daily Gara”, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στη συνομιλία του με τον ισπανό δημοσιογράφο, που δημοσιεύεται με τίτλο «Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα»
<-LINK, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρεται στις μετεκλογικές εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον αντιπολιτευτικό ορίζοντα, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία εκφράζεται πλέον και στην Ελληνική Βουλή, τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματος της ΝΔ.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
“Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα”
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραιτηθεί. Λέει ότι χρειάζεται ανανέωση και ότι, για να είναι συνεπής με τη διαδικασία ανασυγκρότησης, έπρεπε να αποχωρήσει από το αξίωμα. Πώς αξιολογείτε την κληρονομιά αυτού του κορυφαίου πολιτικού της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς;
Ο Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε μια μεγάλη πορεία για τις αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα. Όταν εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν κάτω από το 5%. Επιπλέον, εκλέχτηκε δύο φορές Πρωθυπουργός το 2015. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πετύχαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία, τη φτώχεια, την ανισότητα και τη διαφθορά. Παραλάβαμε μια δραματική οικονομική κατάσταση, την οποία δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αν και χρειάστηκε να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις αναφορικά με την πολιτική που θέλαμε να εφαρμόσουμε.
Μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου ηττηθήκαμε χάνοντας μεγάλο μέρος της εκλογικής μας δύναμης, ο Τσίπρας πήρε τη γενναία απόφαση να παραιτηθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να επανενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να αναδείξει στην ηγεσία του νέα πρόσωπα, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Σε μια συνέντευξή σας αναφερθήκατε και σε στελέχη της νεότερης γενιάς που ξεχώρισαν στις τελευταίες εκλογές.
Έκανα αναφορά ενδεικτικά, στην Έφη Αχτσιόγλου, στον Αλέξη Χαρίτση και στον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά έχουμε και άλλα πολλά νέα και αξιόλογα στελέχη. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και την προετοιμασία ενός έκτακτου Συνεδρίου σε λίγους μήνες. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα γίνουν οι ευρωεκλογές. Πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και να αντλήσουμε τα διδάγματα από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά τη βαριά εκλογική ήττα, είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και παραμένουμε μια μεγάλη πολιτική δύναμη με κυβερνητικές φιλοδοξίες.
Τα μέτρα που οι δανειστές και η Τρόικα σας εξανάγκασαν να εφαρμόσετε όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, μεταξύ 2015 και 2019, έπαιξαν ρόλο στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα;
Φυσικά. Και δεν ήταν μόνο τα μέτρα της Τρόικας, αλλά και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της στην Ελλάδα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οικονομική κατάρρευση και επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Είχαμε εχθρούς στην Ευρώπη, είχαμε και στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Με λυσσαλέα προπαγάνδα, καθώς ελέγχουν περισσότερο από το 90% των μέσων ενημέρωσης, δημιούργησαν μια λανθασμένη εικόνα, προσπαθώντας, αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια, να πείσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν το 2015, όταν ο Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός.
Λένε ότι η αριστερά δεν μπορεί να νικήσει τη δεξιά χωρίς να κατακτήσει το πολιτικό κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αγκαλιάσει ένα ευρύ φάσμα κεντρώων και προοδευτικών ψηφοφόρων. Θα συνεχίσετε σε αυτή την προσέγγιση;
Ασφαλώς. Η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η δεξιά προπαγάνδα έχει πείσει τον κόσμο ότι είμαστε ανεύθυνοι ή ψεύτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο και ευρύχωρο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους σοσιαλιστές, τους πράσινους, τις φεμινίστριες, την κεντροαριστερά, τη ριζοσπαστική αριστερά. Στην ευρωπαϊκή σκηνή οικοδομούμε συμμαχίες με προοδευτικό, δημοκρατικό πρόσημο.
Για να ανακάμψει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει την αποφασιστική προσπάθειά του να εκπροσωπήσει μια ευρεία και σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά. Στην Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου και της σύμπλευσης της ακροδεξιάς και της παραδοσιακής δεξιάς- στην Ιταλία ή τη Σουηδία σχηματίζουν κυβερνήσεις, και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ισπανία. Είναι προτεραιότητα να οικοδομήσουμε μια νικηφόρα προοδευτική πλειοψηφία και γι’ αυτό χρειάζονται συμμαχίες, για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο με κοινούς στόχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Το 2015 είχατε συνενώσει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, στο μαζικό δημοψήφισμα με το οποίο η ελληνική κοινωνία απέρριψε την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της τρόικας. Και είχατε καταφέρει να κάνετε την ελληνική σοσιαλδημοκρατία να ακολουθήσει τη ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που δύσκολα συμβαίνει στην Ευρώπη. Σήμερα, ζητάτε το ίδιο πράγμα;
Σήμερα, είναι μια διαφορετική εποχή. Εκείνη την περίοδο, πληρώσαμε υψηλό πολιτικό τίμημα, κυβερνώντας μια χώρα υπό επιτροπεία. Σήμερα, έχοντας καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια το 2018, οι νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, η καταπολέμηση της ακρίβειας, η μείωση της ανεργίας, οι καλύτεροι μισθοί, το πελατειακό κράτος και η διαφθορά, οι κοινωνικές ανισότητες, τα εργασιακά δικαιώματα, οι κοινωνικές ελευθερίες, η δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.
Στις τελευταίες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να κάνει μια δειλή επιστροφή. Θεωρείτε απαραίτητο το να έχετε καλή σχέση με το ΠΑΣΟΚ;
Για την Αριστερά και ευρύτερα τις προοδευτικές δυνάμεις, ο συσχετισμός δυνάμεων στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι ο χειρότερος από την πτώση της δικτατορίας. Επιπλέον, η ακροδεξιά έχει αναπτυχθεί εκτός αλλά και εντός της Νέας Δημοκρατίας – γιατί και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακροδεξιοί, όπως υπάρχουν και στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular). Ωστόσο, με δική του ευθύνη, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε μια μετεκλογική συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι δεν είναι καλό για το προοδευτικό εγχείρημα όταν εμείς χάνουμε 14 μονάδες και αυτοί κερδίζουν μόνο τρεις.
Η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η ακροδεξιά έχει 13% και θα θέσει ζητήματα που κατ’ εξοχήν θεωρεί προνομιακό της πεδίο: τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων – LGTBI, αλλόθρησκων, προσφύγων και μεταναστών, ή απλά ανθρώπων άλλης φυλής. Σε αυτό το νομοθετικό σώμα, η ακροδεξιά θα είναι απέναντι στη δεξιά;
Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα είναι η ακροδεξιά, αλλά η προοδευτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Η ακροδεξιά δεν θα είναι ο εχθρός της δεξιάς. Στην εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης προώθησε συντηρητικές, μισαλλόδοξες και ανορθολογικές ιδέες και φέρει την κύρια ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς. Από την άλλη, η ΝΔ πάντα είχε κρυφές σχέσεις με την ακροδεξιά. Πριν από τριάντα χρόνια, ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη καυχιόταν ότι είχε όλη την ακροδεξιά μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Καμία έκπληξη το ότι και σήμερα ο γιος του διατηρεί ένα μέρος της.
Οι Σπαρτιάτες, που υποστηρίζονται από τη φυλακή από τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, πήραν το 4,6% και 240.000 ψήφους Γιατί η νεοναζιστική ιδεολογία εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα;
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση στην Ελλάδα. Η άνοδος της ακροδεξιάς και αυτή η ιδεολογία ενισχύεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης Κασιδιάρη: Για σχεδόν τρία χρόνια του επετράπη να προπαγανδίζει από τη φυλακή.
Και όταν η Νέα Δημοκρατία είδε ότι υπήρχαν ρεαλιστικές πιθανότητες να περάσει το εκλογικό όριο του 3%, προσέφυγε στα δικαστήρια. Συνέταξε διάφορα διατάγματα ώστε η δικαιοσύνη να αποκλείσει τον σχηματισμό “Έλληνες για την Πατρίδα”, τον οποίο είχε δημιουργήσει ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. Ωστόσο, μόλις οι “Έλληνες για την Πατρίδα” αποκλείστηκαν, ο νεοναζιστής ηγέτης υποστήριξε τον άγνωστο σχηματισμό “Σπαρτιάτες”.
Τελικά, η Νέα Δημοκρατία λειτούργησε ως διαφημιστής υπέρ του Κασιδιάρη, ο οποίος παρουσιάστηκε ως θύμα του συστήματος, παρόλο που είναι γρανάζι του και έχει καταδικαστεί σε βαριά ποινή για εγκληματική δράση.
Πέρα από τις κινήσεις τακτικής, οι κοινωνικές πολιτικές είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να νικήσουμε την ακροδεξιά. Η άνοδός της δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των αποτυχημένων συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Εάν μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των ανέργων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ψηφίζουν την ακροδεξιά, είναι σαφές ότι κι εμείς στην Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο κάνουμε κάτι λάθος.
Οι Σπαρτιάτες έχουν αρχίσει να οργανώνουν διαδηλώσεις και να διαδίδουν την ιδεολογία τους. Πρέπει να τεθούν εκτός νόμου;
Η παρανομία και οι απαγορεύσεις δεν είναι λύση. Δεν λειτούργησε με τους Σπαρτιάτες και τους Κασιδιάρηδες, μάλλον το αντίθετο συνέβη. Αυτή την απειλή για τη δημοκρατία πρέπει να την καταπολεμήσουμε μέσω της πολιτικής και φυσικά η δικαιοσύνη να διώκει και να τιμωρεί αυστηρά τις εγκληματικές δραστηριότητες.