ΔΕΘ 2022: Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Το «πακέτο» των 5,5 δισ.

Με βασικό πολιτικό στόχο τη «φυγή προς τα εμπρός», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σκιαγραφήσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την ενεργειακή -και όχι μόνο- ακρίβεια και να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του τετραετούς σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, βάζοντας για ακόμη μια φορά «φρένο» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών και προχωρώντας σε αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, στην οποία το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί το θέμα των υποκλοπών.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει απόψε ένα πολυδιάστατο πλέγμα δράσεων με πολλές πτυχές και ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Και τι θα περιλαμβάνει; Επιδοτήσεις στο ρεύμα, υψηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, ενισχυμένο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το στεγαστικό πρόγραμμα των νέων -όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια κάποια έκπληξη από πλευράς του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα φθηνής στέγης θα παρέχει άτοκα δάνεια για την αγορά ή επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών -όχι, δηλαδή, μόνο για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα- με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η δημιουργία δεξαμενής ακινήτων, που θα μπορούν ενδεχομένως να παραχωρηθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own).

Όσον αφορά στη χορήγηση ενός Fuel Pass, το μέτρο παραμένει στη «φαρέτρα» αλλά θα εξαρτηθεί από τις τιμές της βενζίνης το επόμενο διάστημα.

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Προσώρας, δεν προκύπτει μείωση του εταιρικού φόρου -ενός μέτρου που αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερη φάση.

Κατώτατος μισθός, συντάξεις και εισφορά αλληλεγγύης

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» εδώ και καιρό είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5% ενώ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αναμένονται αυξήσεις 6,5 με 7% για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχων.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα την Πρωτομαγιά του 2023 και θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Έτσι, όπως υπολογίζεται, σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι θα κερδίσουν έναν επιπλέον μισθό ετησίως (αύξηση 37 ευρώ το μήνα από τα 713 στα 751 ευρώ επί 14 μισθούς).

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από επιδόματα, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας που αυξάνεται στα 461,82 ευρώ έναντι των 407,25 ευρώ.

Αναφορικά με τις συντάξεις, το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου (προστίθενται και διαιρούνται διά δύο).

Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Παράλληλα, θα καταργηθεί η φορολογική Εισφορά Αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς.

Η «φορολογική» Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Παράλληλα μείωση των εισφορών θα γίνει και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

 

 

cnn.gr

Exit mobile version