Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του εκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, με τη δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» να κατηγορεί τον κρ. Αγγελούδη Για «θλιβερή και βαθιά αντιδημοκρατική στροφή», τονίζοντας πως «μια παράταξη διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με μια θέση και λίγες ημέρες μετά, χωρίς να αλλάξει τίποτα, υιοθετεί την αντίθετη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πόλης Ανάποδα:
Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο» διοργάνωσε μια σημαντική ημερίδα, με θέμα τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και με έμφαση φυσικά στη «μάχη των μαχών» για την πόλη μας, στο θέμα δηλαδή της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ. Στην εκδήλωση συμμετείχε φυσικά και η Πόλη Ανάποδα, με την εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Κέκη, η οποία αναφέρθηκε στις σταθερές θέσεις του σχήματος για το μητροπολιτικό πάρκο, την ανάπτυξη των ΜΜΜ και τον περιορισμό του ΙΧ.
Στην εκδήλωση μίλησαν μια σειρά από νεοεκλεγμένους ή επανεκλεγμένους δημάρχους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μοναδική εξαίρεση ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος δαπάνησε το σύνολο της παρέμβασής του για να δικαιολογήσει την αλλαγή της θέσης του γύρω από το θέμα του μητροπολιτικού πάρκου.
Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Αγγελούδης και η παράταξή του υιοθέτησε ρητά την πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιαστική ζώνη και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση της, όπου θα παραμείνει κι ένα «εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί θεματικά εκθεσιακά γεγονότα περιορισμένης όχλησης και ήπιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Ήταν μια εξέλιξη που κινούνταν σε θετική κατεύθυνση: χάρη στην επιμονή των περιβαλλοντικών κινημάτων, όπως η Κίνηση Πολιτών, το αίτημα για μητροπολιτικό πάρκο είναι πια τόσο πλειοψηφικό στην κοινωνία της πόλης, που όποια παράταξη διεκδικούσε το Δήμο έπρεπε να το αποδεχθεί.
Πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της ωστόσο, φαίνεται ότι η νέα διοίκηση άρχισε να το γυρίζει. Και δυστυχώς, πράγματι, εχθές ο κ. Αγγελούδης και ο κ. Νικηφορίδης, επιβεβαίωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν τη μετεγκατάσταση και θα συνταχθούν με το πλάνο της επιτόπου «ανάπλασης», αφού αυτό είναι «το μόνο ρεαλιστικό». Σε αντάλλαγμα, θα διεκδικήσουν να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση ένα μέρος του Γ΄ Σώματος Στρατού και της Αγίας Φωτεινής -τα αυτονόητα δηλαδή- και να μειωθούν λίγο οι δομημένες επιφάνειες, ώστε να αυξηθεί κάπως η συνολική έκταση πρασίνου η οποία θα ονομαστεί παραπλανητικά «Μητροπολιτικό Πάρκο». Δεν προτίθενται να θέσουν θέμα ούτε καν για τις έξτρα εμπορικές χρήσεις και το 10όροφο ξενοδοχείο.
Ό,τι και να επικαλέστηκαν οι κκ. Αγγελούδης και Νικηφορίδης ως δικαιολογία για αυτή τη στροφή (ότι αυτή ήταν η απόφαση του Δήμου επί διοίκησης Μπουτάρη, ότι μια αλλαγή «θα διχάσει εκ νέου την πόλη», ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα είναι αδιέξοδη), είναι σαφές ότι ίσχυε και στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν -για να κερδίσουν τις εκλογές- υιοθέτησαν το αίτημα της μετεγκατάστασης. Μάλιστα είναι το δεύτερο θέμα για το οποίο η νέα διοίκηση αλλάζει τις θέσεις της πριν καν αναλάβει, μετά από αυτό του flyover –όπου ήδη ξέχασε τη δέσμευσή της να ζητήσει αναβολή των εργασιών ως την παράδοση τουλάχιστον του μετρό.
Μπορεί κάποιος να είναι υπέρ του flyover ή της επιτόπου ανάπλασης της ΔΕΘ –κι ας διαφωνούμε εμείς μαζί του. Είναι όμως πολύ θλιβερό και βαθιά αντιδημοκρατικό μια παράταξη να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με μια θέση και λίγες ημέρες μετά, χωρίς να αλλάξει τίποτα, να υιοθετεί την αντίθετη. Αυτά είναι τα φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να αποστρέφονται την πολιτική.
Προς το παρόν, δεν θα ρωτήσουμε ποιες πιέσεις και ποια συμφέροντα επιβάλλουν στην παράταξη Αγγελούδη μια τέτοια δραματική μεταστροφή. Συνειδητοποιούν όμως η νέα διοίκηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας το θέμα δημοκρατίας που τίθεται αν ολοκληρωθεί αυτή η μεταστροφή; Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο που τόσο χρειαζόμαστε.