Με 14 αίθουσες συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ., η ΔΕΒΘ στην 20ή επετειακή της διοργάνωση αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες .
Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η«πολιτιστική πρωτεύουσα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Σάρτζα, ενώ οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα πλούσιο επαγγελματικό πρόγραμμα, συζητήσεις πάνω σε κρίσιμες θεματικές ενότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση, έμφαση στα παιδιά και τους νέους και πολλές παράλληλες δράσεις και φεστιβάλ.
«Τα είκοσι χρόνια για μια διεθνή έκθεση βιβλίου δεν είναι πάρα πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Πλέον η έκθεση, ειδικά την τελευταία διετία, πέρα από το διεθνές της προφίλ, με πολλούς σημαντικούς ξένους συγγραφείς, έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική που της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία», είπε στη συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, αναφερόμενος στο επαγγελματικό της πρόγραμμα που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και γίνεται το σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στην βιβλιοπαραγωγή, αποτελώντας – όπως τόνισε – μια τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών της μάλιστα η ΔΕΒΘ, θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνάντηση του ENLIT – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης.
Για την «αγαπημένη έκθεση όλων των στελεχών της ΔΕΘ-HELEXPO όπου φιλοξενείται», έκανε λόγο ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, καθώς -όπως είπε, «κρατά ζωντανή την ανάγκη μας να διαβάζουμε και να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα βιβλίο». «Αυτή η έκθεση πέρασε διά πυρός και σιδήρου τα χρόνια του μνημονίου, εμείς τη στηρίξαμε μη δίνοντας σημασία στην κερδοφορία και νομίζω ότι έχει καταξιωθεί σαν μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στο χώρο του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τζήκας.
Πολιτιστική γέφυρα στα Εμιράτα
Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γιορτάσουν η Θεσσαλονίκη και η Σάρτζα τη βαθιά επίδραση της γνώσης και της ομορφιάς στη σφυρηλάτηση ανθεκτικών δεσμών επικοινωνίας, οι οποίοι υπερβαίνουν τα χρονικά, γεωγραφικά και γλωσσικά όρια, χαρακτήρισε τη συνάντηση στη ΔΕΒΘ ο διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority (SBA) Άχμεντ Αλ Άμερι.
«Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε συζητήσεις, σε παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σε εκθέσεις τέχνης που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και περιλαμβάνουν ποίηση, λογοτεχνία, αφηγήσεις, αρχιτεκτονική, την παράδοση και τις λαϊκές τέχνες. Επιπλέον, διοργανώνουμε μια έκθεση εμπνευσμένη από τη σοφία Ελλήνων και Αράβων φιλοσόφων. Αυτή η έκθεση αποτελεί την κορύφωση της συνεργασίας μεταξύ Εμιρατιανών και Ελλήνων καλλιτεχνών», τόνισε ο κ. Αλ Άμερι.
Για ένα μεγάλο, πολυθεματικό και άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, έκανε λόγο η συντονίστρια της ΔΕΒΘ Νόπη Χατζηγεωργίου. «Δεν είναι μία έκθεση που απευθύνεται σε διανοούμενους, είναι μια πλατιά και ευρεία πλατφόρμα που απευθύνεται σε όλους και ταυτοχρόνως εμπεριέχει θεματικές ενότητες, φεστιβάλ, προγράμματα που απευθύνονται σε εξειδικευμένες ομάδες. Αυτό της δίνει και τον χαρακτήρα και την ταυτότητα και την δυναμική που χρόνο με το χρόνο μεταμορφώνεται, εξελίσσεται, διευρύνεται και την κάνει όλο και καλύτερη και όλο και πιο ενδιαφέρουσα», τόνισε, καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί την ανανεωμένη ιστοσελίδα της έκθεσης όπου μπορούν να αναζητήσει θεματικά τις εκδηλώσεις.
«Πνευματικό φάρο» χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ο Χρήστος Μήττας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Έκθεσης. «Με την ταχύτητα με την οποία πορεύεται ο σημερινός κόσμος κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος, την καλλιέργεια της σκέψης, τη διαμόρφωση συνείδησης, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες. Ευτυχώς η Έκθεση Βιβλίου που αποτελεί θεσμό στην πόλη μας, λειτουργεί ως πνευματικός φάρος, που αποτρέπει την πνευματική υποβάθμιση», τόνισε ο κ. Μήττας.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης αναφέρθηκε στο κομμάτι της εξωστρέφειας της πόλης που προσφέρει ο θεσμός, με τους συγγραφείς και επαγγελματίες από το χώρο του βιβλίου που έρχονται στην πόλη μας από 18 χώρες του κόσμου, κάτι -που όπως επισήμανε, «βοηθά στο brand της πόλης προς τα έξω». Αναφέρθηκε ακόμα στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ με πρώτη την παρουσίαση -για πρώτη φορά εκτός Βαφοπουλειου- της συλλογής Ιωάννου, με δράσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τον σημαντικό πνευματικό άνθρωπο της πόλης.
«Μία άλλη ιδιαίτερη εκδήλωση είναι η παρουσίαση εικονογραφημένων βιβλίων που αναφέρονται σε λαϊκά παραμύθια, όπου Έλληνες επεξεργάζονται λαϊκά παραμύθια της Σάρτζα και το αντίστοιχο κάνουν λογοτέχνες από τη Σάρτζα με ελληνικούς λαϊκούς μύθους, όλο αυτό εικονογραφείται και παρουσιάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 16 Μαΐου ενώ θα λειτουργήσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου στα περίπτερα 12, 13, 14 και 15 της ΔΕΘ.