Αυτό ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο του Erasmus+ έργου “TASTE -Teaching Astronomy at an educational level” και με την υποστήριξη των ΕΚΦΕ του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι πενήντα τρεις συμμετέχοντες που πήραν μέρος στην εκδήλωση παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με το πώς τα σχολεία και μη τυπικοί φορείς εκπαίδευσης μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική εκπαίδευση για τους μαθητές στην Αστρονομία. Προτάθηκαν τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί ο εκπαιδευτικός να καταφέρει να εντάξει έμμεσα την διδασκαλία της Αστρονομίας σε ένα «μάλλον εχθρικό» σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα και αναδείχθηκε τόσο μέσα από τη βιβλιογραφία όσο και από συγκεκριμένα παραδείγματα η συμβολή των μη τυπικών φορέων και οργανισμών στην παραπάνω κατεύθυνση.
Η ημερίδα περιλάμβανε εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε κάποιες από τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Γνώρισαν ορισμένες από τις διατάξεις και τα εργαλεία και είδαν πώς η κατάλληλη ένταξη και χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση βασικών θεμάτων Αστρονομίας, που σχετίζονται με την γεωκεντρική και αλλοκεντρική οπτική, τις θέσεις και τις φαινόμενες κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.
Η εκδήλωση έκλεισε εντός του πλανηταριακού θόλου με την παρακολούθηση της ζωντανής πλανηταριακής παρουσίασης που αναπτύχθηκε ειδικά για τις παραπάνω έννοιες και φαινόμενα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλοί εν ενεργεία εκπαιδευτικοί φυσικών επιστημών
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας
https://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2023/04/taste-agenda-april-2023-scaled.jpg