“Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης εφαρμογής για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Περιφέρεια της Αττικής και προκειμένου αφενός να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ αλλά και οι χώροι εργασίας και αφετέρου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τον κορονοϊό, προβλέπονται συγκεκριμένα προσωρινά και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα” ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση.
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός: “Ειδικότερα, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόσει το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας με την αξιοποίηση και του συνόλου των διαθέσιμων τεχνολογικών δυνατοτήτων αλλά και ψηφιακών εφαρμογών σε ποσοστό 40% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων του που δύνανται να εργαστούν με το σύστημα αυτό. Προβλέπεται ρητά ότι η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνο σε όποιες περιπτώσεις η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, δηλαδή μόνο εφόσον η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι συμβατή με την τηλεργασία” είπε ο υφυπουργός και ανέφερε αναλυτικά ποιοι εξαιρούνται από αυτήν:
“Εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής ενδεικτικά:
– Οι εκπαιδευτικές δομές που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
– Οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία, μονάδες ημερήσιας φροντίδας ή νοσηλείας, οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, οι ταχυμεταφορές”.
Και επεσήμανε: “Ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγείλει το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως για το σύνολο της προβλεπομένης χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Τυχόν παράβαση εκ μέρους του εργοδότη της υποχρέωσης αυτής επιφέρει πρόστιμο που επιβάλλεται κατόπιν ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων”.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε και το έκτακτο μέτρο που εισάγεται και αφορά “στη σταδιακή προσέλευση κα αντίστοιχη αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ καθώς και του τόπου παροχής εργασίας” και πρόσθεσε: “Η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα κι εντός δίωρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο ΕΡΓΑΝΗ. Το μέτρο αυτό ισχύει έως τις 4 Οκτωβρίου. Το 40% ισχύει και στον δημόσιο τομέα”.
δείτε το βίντεο εδώ