«Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Τσίπρας.
«Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων. Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας».
«Σε ό,τι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση» καταλήγει.
Τι λένε πηγές της Κουμουνδούρου
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου «ο Γιώργος Τσίπρας είχε έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως διευθυντής της ΚΟ παρόλο που είχε πάψει να βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και τρεις μήνες. Ο ίδιος είχε ζητήσει να συνεχίσει να πληρώνεται για έναν επιπλέον μήνα, μετά την αντικατάστασή του και την υποβολή υποψηφιότητας για την ευρωβουλή, ώστε να διατηρήσει την ασφαλιστική κάλυψη κι έμεινε τελικά έμμισθος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε ζητήσει.
Ολα όσα ο ίδιος υποστήριξε ότι δήθεν αποτέλεσαν την αιτία της διακοπής της σύμβασης του, είναι τουλάχιστον προσχηματικά καθώς δεν ήταν “εκτός γραμμής” όσων ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, είχε ανακοινώσει στην συνεδρίαση της ΚΟ, την προηγούμενη εβδομάδα».
Γ. Τσίπρας στο Πρώτο: Είναι νωρίς για να συζητήσει κανείς την ηγεσία της Κεντροαριστεράς υπό τον Αλέξη Τσίπρα
Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιώργος Τσίπρας, Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα δούμε και άλλα επεισόδια στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς»
Όπως και δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το Θάνο Σιαφάκα «Το πώς υλοποιείται αυτό το «μαζί» στην πράξη είναι το μεγάλο ερώτημα της περιόδου που διανύουμε. Νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα παίρνονταν διάφορες πρωτοβουλίες ή ότι θα υπήρχε μια κινητικότητα που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες και θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καταρχάς, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ έτσι και αλλιώς, αλλά εγώ θα ξεκινήσω από κάτι άλλο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που έκανα στην Ελλάδα ήταν συντριπτικά πλειοψηφικό το αίτημα, το να υπάρξει κάποια άλλη κατάσταση συνολικά στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Νομίζω αποτυπώνεται και δημοσκοπικά πλέον από έρευνες οι οποίες γίνονται. Άρα, είναι ένα αίτημα του κόσμου και η ζωή κάπως θα το προχωρήσει».
«Θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις-Έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα»
Εν συνεχεία, υπογράμμισε «Προέχει το θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων. Υπάρχουν πεδία προγραμματικής σύγκλισης έτσι κι αλλιώς ανάμεσα σε κόμματα του προοδευτικού χώρου αλλά νομίζω το στοιχείο του να υπάρξει συζήτηση κυρίως για αυτά και λιγότερο για πρόσωπα και δεύτερον να είναι όσο γίνεται από τα κάτω, δηλαδή να εμπλακεί κόσμος σε διαδικασίες τέτοιες έχει μεγάλη σημασία από άποψη ουσίας εννοώ (…). Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το αν θα επικρατήσουν λογικές ελέγχου κομματικών μηχανισμών ή αντίθετα θα επικρατήσουν λογικές να συμβάλουμε ο καθένας μας, όπως μπορεί, στην ανάγκη αυτή που εκφράζει ο κόσμος και να παρθούν πρωτοβουλίες που να ανοίγουν το δρόμο, να μην κλείνουν τον δρόμο και νομίζω ότι τα πρόσωπα θα βρεθούν μετά στη συνέχεια. Το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση. Αυτό είναι το βασικό». Όσο τώρα για το αν υπάρχει βούληση σε επίπεδο ηγεσιών ή ο καθένας θέλει το «μαγαζάκι» του, ο κ. Τσίπρας είπε «μαγαζιά υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και αυτά δεν καταργούνται. Όχι επειδή πρέπει να υπάρχουν ως μαγαζιά, αλλά γιατί μέσα από τις διαδικασίες που θα υπάρξουν φαντάζομαι στο κοντινό μας μέλλον, θα δούμε τι θα γίνει και με τα μαγαζιά, ας το πω έτσι. Ότι υπάρχει πολύς κόσμος και σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού και στα δύο κόμματα ή και ευρύτερα αν θέλετε που θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρο. Το τι όμως, θα επικρατήσει σε κάθε κόμμα μέσα δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή».
«Είναι νωρίς για να συζητήσει κανείς την ηγεσία της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα»
Ερωτηθείς έπειτα για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα-το αν θα μπορούσε δηλαδή να είναι το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά, επισήμανε το εξής «νομίζω ότι για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ερωτηθεί ο ίδιος. Υπάρχουν πρόσωπα στα οποία υπάρχει αναφορά από μεγάλο μέρος του προοδευτικού χώρου. Νομίζω το πρώτο από αυτά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτό είναι κάτι για το μέλλον, δεν είναι της στιγμής. Και το διήμερο το χθεσινό δεν νομίζω ότι αποσκοπούσε εκεί (…). Νομίζω λοιπόν, ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ήταν αναμενόμενο μετά τις ευρωεκλογές. Είναι λογικό που δεν υπήρξε τίποτα πριν τις ευρωεκλογές. Θα ξεκινούσε αυτή η συζήτηση και νομίζω ξεκινά αρκετά ζεστά. Ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Δηλαδή υπάρχουν απλά κάποιες προτάσεις που τώρα αρχίζουν και πέφτουν στο τραπέζι. Διεργασίες όμως, ακόμα πραγματικές που να συμμετέχει κόσμος δεν έχουμε δει (…)».
Τέλος, αναφορικά με το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το τι ακριβώς σημαίνει αλλά και το πόσο πρέπει να ενδιαφέρεται ο πολίτης για αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε «Δεν το ξέρω ακόμα γιατί δεν έχει ξεκινήσει καν οποιαδήποτε διαδικασία. Ούτε ξέρω αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή ονόματος. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα το οποίο λειτουργούσε δημοκρατικά, πολύ περισσότερο δημοκρατικά από άλλα κόμματα συνολικά στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά. Να εκλέγονται όργανα και εκλεγμένα όργανα να παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, στο πώς λειτουργεί το κόμμα, ποια είναι η πολιτική του κατεύθυνση κτλ. Νομίζω πίσω από αυτό δεν πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι μία ευρύτερη ανάγκη και δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη δημοκρατική συγκρότηση των κομμάτων».