«Η συζήτηση του προτεινόμενου ν/σ γίνεται υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας στη Θεσσαλία, όπου χάθηκαν δυστυχώς ανθρώπινες ζωές, πολλά παραγωγικά ζώα, περιουσίες και καταστράφηκαν κρίσιμες υποδομές από την πρωτοφανή κακοκαιρία και το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή με δισεκατομμύρια τόνους νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Τρείς φορές περισσότερο από τον καταστρεπτικό ΙΑΝΟ.
Η προσπάθεια της πολιτείας σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις μας, τους εθελοντές και τους πληγέντες συμπολίτες μας είναι πλέον να καταγραφούν οι ζημιές, να περιοριστεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, να ενεργοποιηθούν τάχιστα τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και να σχεδιάσουμε άμεσα την επόμενη μέρα στα μέτρα της κλιματικής κρίσης που γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. Η σκέψη μας είναι κοντά στους πληγέντες. Η προσπάθεια είναι εθνική και είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, ως εισηγητής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της δικαστικής αστυνομίας, ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Κούβελας.
Κατά την παρουσίαση του ν/σ, ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι «ο θεσμός λειτουργεί με επιτυχία σε πολλές χώρες και η σύσταση της εν λόγω υπηρεσίας αποσκοπεί κυρίως στην υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών με την ανάθεση σε εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης αστυνομικών καθηκόντων, καθώς και προανακριτικών καθηκόντων, που απαιτούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, τα οποία, κατά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, ασκούνται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και ιδιώτες, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών δυσχερειών ή δυσλειτουργιών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Επιπλέον, με την ανάληψη καθηκόντων φύλαξης και τήρησης της τάξης στα δικαστικά μέγαρα κι υπηρεσίες από τα στελέχη της Δικαστικής αστυνομίας, υπολογίζεται ότι έως 2.500 γυναίκες και άντρες της ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρέψουν σταδιακά στα καθήκοντά τους δίπλα στον πολίτη», είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κούβελας.