Δήμος Ελασσόνας: «Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα εγκαινιάσει ο Δήμος Ελασσόνας με συνδιοργανωτή την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας αυτό το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 20:00 μ.μ. στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Καμίαν κι ανασπάλω σε» πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του μνημείου το οποίο προτάθηκε από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχώρησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να αποκτήσει ο Δήμος Ελασσόνας, ένα εμβληματικό μνημείο για τη  Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο είναι έργο του Ελασσονίτη καλλιτέχνη-εικαστικού κ. Αθ. Γκουντρουμπή.

Αναφορικά με την διεξαγωγή της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας τόνισε: «Με την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας θέλουμε να τιμήσουμε τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες που έχουν εγκατασταθεί και ζουν στην περιοχή της Ελασσόνας. Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης, γιατί η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, για τον πολιτισμό, την κοινωνία και το μέλλον. Τιμούμε όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές με εκδηλώσεις μνήμης».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, Ιστορικός, Μ.Α. στη Δημόσια Ιστορία, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Κείμενα – Αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Κασαμπαλίδης και Έλενα Κασαμπαλίδου

Παρουσίαση: Μάγδα Αθανασιάδου

 

 

Περιγραφή του μνημείου:

Πρόκειται για ένα μνημείο που ο πολυσημειωτικός χαρακτήρας του παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα. Αυτός ο διττός ρόλος του μνημείου, αποδίδεται με μια εικαστική σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού ενσωματωμένα σε τρία αλληλοεπιδρούμενα παράλληλα επίπεδα. Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου. Στην ίδια επιφάνεια και κάτω από τον χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Ποντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά της επιφάνειας του χάρτη, προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου με ανοδικό – πυραμιδικό σχήμα όπου στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και σε αυτό το επίπεδο εμφανίζεται χαραγμένη η φράση «Η ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Exit mobile version