Δαμασκηνιές, ροδακινιές, ροδιές κι άλλα εδώδιμα δέντρα και φυτά που μπορούν να λειτουργούν συμβιωτικά θα αποτελούν ένα μικρό αστικό βρώσιμο αλσύλλιο που θα δημιουργηθεί από το φθινόπωρο σε έκταση της περιοχής Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη.
Η συγκεκριμένη δράση που θα λειτουργήσει ως ένεση για τη βελτίωση της αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο στην πυκνοκατοικημένη δημοτική ενότητα Νεάπολης αποτελεί καρπό της συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και συγκεκριμένα της αντιδημαρχίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος με την Mamagea.
Πρόκειται για μία συνεργασία η οποία δεν θα είναι διόλου στατική. Αντιθέτως θα τροφοδοτεί και θα ανατροφοδοτείται συνεχώς με βιωματικά συμμετοχικά εργαστήρια στο χώρο, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνεχείς δράσεις. Στο χώρο αυτό της βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με τα σχολεία γι’ αυτό και επελέγη για τη δημιουργία του η ευρύτερη περιοχή του Στρεμπενιώτη.
Η χρηματοδότηση από το «Ταμείο Εργαζομένων της Ε.Ε για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον» είναι εξασφαλισμένη και το έργο θα αναπτυχθεί από τις υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τη Mamagea και την εξειδικευμένη ομάδα του κοινωνικού συνεταιρισμού Cob.gr.
Κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το έργο και τη συνεργασία με τη Mamagea στην υλοποίηση του ωφέλιμου αυτού project. «Εδώ που έχουμε φτάσει με την κλιματική κρίση να απέχει ελάχιστα από το κλιματικό χάος, άλλωστε περάσαμε ήδη ένα καταστροφικό καλοκαίρι με πλημμύρες και πυρκαγιές, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για την ενίσχυση του πρασίνου είναι θετικό και ζωογόνο. Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε οάσεις πρασίνου και να συμβάλλουμε στην εξοικείωση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών με το περιβάλλον και τις ανάγκες του. Αν είναι να προλάβουμε κάτι πριν φτάσουμε στην καταστροφή πρέπει να το κάνουμε τώρα».
Στη βελτίωση της βιοποικιλότητας στον αστικό ιστό εστιάζει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί παράλληλα με την δυνατότητα των μαθητών να μάθουν βιωματικά από πού προέρχεται ένα τμήμα της τροφής τους. Επιπλέον, τονίζει ότι «το καινούριο «δάσος» θα αποτελεί πόλο έλξης και επίκεντρο ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης, Περικλής Χατζηνάκος, εξηγεί ότι η Mamagea που εξασφάλισε ήδη την χρηματοδότηση του εγχειρήματος επέλεξε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την υλοποίησή του λόγω της καλής συνεργασίας τους στο παρελθόν αλλά και λόγω της δημιουργικής επιμονής του δημάρχου και της αντιδημάρχου. Σημείωσε επίσης ότι: «Στο άμεσο μέλλον οι συνέπειες των περιβαλλοντικών καταστροφών πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά το δικαίωμα στη φθηνή, ποιοτική και βιώσιμη τροφή. Η δημιουργία του πρώτου αστικού βρώσιμου δάσους, αποτελεί μια πρωτοπόρα πειραματική παρέμβαση με στόχο την εξοικείωση των πολιτών στην παραγωγή της δικής τους τροφής και στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας των τοπικών κοινοτήτων».