Table of Contents
Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την ένταξη του Πανηγυριού Ζωοδόχου Πηγής Τρικερίου και της Τρικεριώτικης Φορεσιάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Για την συγκεκριμένη πρόταση έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου που μεριμνά για την διάσωση, διάδοση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Η πρόταση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου εξετάστηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές και έλαβε έγκριση και έκτοτε το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής Τρικερίου και η Τρικεριώτικη Φορεσιά έχουν ενταχθεί στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου Δημ. Ραμματά, το Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής Τρικερίου και η Τρικεριώτικη Φορεσιά εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την ανάδειξη και προώθηση των πολιτιστικών μνημείων και εκδηλώσεων, με αποδέκτες τους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου Νοτίου Πηλίου σε όλα τα δημοτικά του διαμερίσματα.
Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το Εθνικό Ευρετήριο είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου και αποτελεί μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας . Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα), προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Η πληροφορία που σχετίζεται με κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο παρουσιάζεται σε ένα Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , το οποίο συμπληρώνεται και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την κοινότητα φορέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και με τη συνδρομή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( UNESCO 2023).
Το Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής
Στο Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής Τρικερίου κυριαρχεί ο Τρανός Χορός στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Τρίκερι, όπου σε μια πανδαισία χρωμάτων και υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής οι γυναίκες του χωριού με τις φανταχτερές και μοναδικές παραδοσιακές τους φορεσιές προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.
Οι γυναίκες του χωριού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικερίου σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας του Δήμου, έχουν παρουσιάσει και επιδείξει τη λεπτομερή σύνθεση της φορεσιάς, καθώς και τη διαδικασία ντυσίματος μιας Τρικεριώτισσας.
Η παραδοσιακή φορεσιά του Τρικερίου
Η ιστορική, παραδοσιακή φορεσιά του Τρικερίου ήταν η τοπική ενδυμασία που φορούσαν οι γυναίκες στους γάμους και σε κάθε άλλη επίσημη τελετή.
Πρόκειται για την γιορτινή φορεσιά της Τρικεριώτισσας με το βαρύτιμο κέντημα του πουκαμίσου, το χρυσό ποδόγυρο της φούστας, τη χρυσοκέντητη βελούδινη ζώνη με τα μαλακωκαπνισμένα κλειδωτήρια, αλλά και τον όγκο της.
Το πουκάμισο είναι από υφαντό πανί. Από πάνω δύο ή τρείς μάλλινες ή φουντώματα, μάλλινα φουρό με πιέτες στο ίδιο σχέδιο με την εξωτερική φούστα ή φουστάνα.
Κατόπιν φοριέται η ασπρούδα, κάτασπρο φαρδύ πουκάμισο ημίλινο με κέντημα κοφτό στις άκρες των φαρδιών μανικιών.
Από πάνω φοριέται το πάνινο μισοφόρι με μπούστο και πάνω απ’ αυτό το καλό πουκάμισο βαρύτιμο μεταξωτό συνήθως βυσσινί και πλούσια χρυσοκεντημένο στον ποδόγυρο και στα μανίκια.
Τέλος το πολύπτυχο αμάνικο φουστάνι στολισμένο στον ποδόγυρο από βαρύτιμο ύφασμα.
Τη φορεσιά συμπλήρωναν διάφορα κοσμήματα όπως ο σταυρός του στήθους και τα ασημένια στολίδια του κεφαλιού και των πλεξίδων.
Το κίτρινο αραχνοϋφαντό μαντήλι με σταμπωτά ανθόκλαρα με πούλιες και χρυσά κρόσσια καλύπτει λαιμό και ώμους.