Δήμος Θεσσαλονίκης: Μετά το Πάσχα στους δρόμους οι Επόπτες Γειτονιάς

Νέα σελίδα ξεκινά για τον τομέα Καθαριότητας στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του νέου κανονισμού, που τίθεται πλέον σε ισχύ. Η εφαρμογή του ουσιαστικά ξεκινά με την ενεργοποίηση του νέου θεσμού που έχει εισαγάγει η δημοτική αρχή, του Επόπτη Γειτονιάς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργο Δημαρέλο, μετά το Πάσχα πρόκειται να βγουν στους δρόμους για περιπολίες οι 25 Επόπτες, αρμοδιότητες των οποίων θα είναι να ελέγχουν, να ενημερώνουν, να καταγράφουν τα προβλήματα αλλά και να επιβάλλουν, όπου χρειάζεται, πρόστιμα, που προβλέπονται μέσα στον νέο κανονισμό καθαριότητας. Κάθε επόπτης θα έχει μια από τις 24 γειτονιές, όπως έχει χωριστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ προστέθηκε άλλη μια, που χωροταξικά είναι η παλιά και η νέα παραλία.

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο κ. Δημαρέλος, οι Επόπτες θα εποπτεύουν τον δημόσιο χώρο και θα φροντίσουν να ενημερώσουν τους δημότες και τις επιχειρήσεις για τον νέο κανονισμό. «Τα πρόστιμα έπονται, δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή τους. Θέλουμε να υπάρξει μια ομαλή ένταξη του νέου συστήματος και γι΄ αυτό θα γίνεται ενημέρωση και σύσταση, όταν εντοπίζεται κάτι», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.

Οι 25 γειτονιές που θα ελέγχουν οι επόπτες

1) Αριστοτέλους,
2) Λευκός Πύργος,
3) Καμάρα – Ροτόντα,
4) Διοικητήριο,
5) Άνω Πόλη – Επταπύργιο,
6) 40 Εκκλησιές,
7) Παναγία Φανερωμένη,
8) Ξηροκρήνη,
9) Γιαννιτσών – Σταθμός,
10) ΦΙΞ – Λαχανόκηποι,
11) Αγία Τριάδα,
12) Ιπποκράτειο – Φάληρο,
13) Ανάληψη – Μπότσαρη,
14) Μαρτίου,
15) Ντεπώ,
16) Βούλγαρη – Κηφισιά,
17) Νέα Ελβετία,
18) Τροχιοδρομικά,
19) Χαριλάου,
20) Κάτω Τούμπα,
21) Παπάφη,
22) Άνω Τούμπα,
23) Μαλακοπή
24) Τριανδρία
και 25) Παλιά και Νέα Παραλία

Παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα διοίκηση, η αρμόδια υπηρεσία και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είχε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες κυρίως του κέντρου. Όπως αναφέρει ο κ. Δημαρέλος, ήδη έχει καταγραφεί μια βελτίωση κυρίως στη διαχείριση των χαρτοσυσκευασιών, που βγάζουν τα καταστήματα. «Όπου εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα φροντίζουμε να παρεμβαίνουμε και σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες βρίσκουμε λύση», επισήμανε. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην περιοχή της Άθωνος, όπου οι επιχειρηματίες, όταν έκλειναν τα μαγαζιά, έβγαζαν τα απορρίμματά τους το απόγευμα και περνούσε το απορριμματοφόρο της νυχτερινής βάρδιας, με αποτέλεσμα οι κάδοι να είναι γεμάτοι για αρκετές ώρες. Πλέον θα περνά απορριμματοφόρο και το απόγευμα για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Ανάλογη παρέμβαση αναμένεται και για την περιοχή του Καπανίου, όπου θα ακολουθηθεί ειδική παρέμβαση κυρίως για τα φελιζόλ.

Προχωρά ο σχεδιασμός για τη βραδινή αποκομιδή

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης με το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα. Όπως εξήγησε, το ποσό των 8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εκμίσθωση του αναγκαίου εξοπλισμού για το σάρωμα καθώς και για το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και κάδων, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. για τη νυχτερινή αποκομιδή, στην οποία ζητήθηκε να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης λόγω των έργων του Flyover.

Αυτό το διάστημα διαμορφώνεται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας ο τελικός σχεδιασμός για τη βραδινή αποκομιδή. Εξετάζεται πόσα απορριμματοφόρα θα μπορούν να βγαίνουν και πώς θα διαμορφωθούν οι βάρδιες. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις με τον ΧΥΤΑ ώστε να ανοίγει νωρίτερα, πριν τις 4 τα ξημερώματα, για να μπορούν να αδειάζουν οι τράκτορες και τα απορριμματοφόρα και να είναι έτσι άδεια για την πρωινή βάρδια.

ΠΗΓΗ: Voria.gr

 

Exit mobile version