Νησίδες πρασίνου – ανάσες δροσιάς σε δύο δημόσιους χώρους που πρόσφατα αποδόθηκαν πίσω στους πολίτες, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας από την Εγνατία μέχρι την Ερμού, που μέχρι πρότινος ήταν κατειλημμένο από εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης και προ ημερών δόθηκε στην κυκλοφορία, καθώς επίσης και η Πλατεία Ελευθερία, όπου ήδη άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για να λειτουργήσει ως πάρκινγκ και εντός των ημερών θα απελευθερωθεί από τις λαμαρίνες που την περιέφρασσαν, εμποδίζοντας την πρόσβαση αλλά και τη θέα.
Όπως είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Σωκράτης Δημητριάδης, στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου λόγω των εργασιών η έκταση αποψιλώθηκε από πράσινο, θα διαμορφωθούν νησίδες με δέντρα και φυτά. «Θα μπει χώμα, θα τοποθετηθεί αρδευτικό σύστημα και στη συνέχεια θα βάλουμε και εδαφοκαλυπτικά και δέντρα, για να υπάρχει σκιά. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια όαση σ’ εκείνο το σημείο που κυριαρχεί η άσφαλτος και το τσιμέντο», ανέφερε.
Πράσινες παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την Πλατεία Ελευθερίας, όπου, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα διαμορφωθούν διαζώματα και παρτέρια από τη διεύθυνση Πρασίνου του δήμου. Στον σχεδιασμό του δήμου, εξάλλου, είναι να πραγματοποιηθούν ανάλογες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας στο τέρμα της οδού Ολύμπου, στο τρίγωνο που σχηματίζεται στη διασταύρωση με Μανωλάκη Κυριακού.
Πέρα από την αναβάθμιση της αισθητικής του χώρου και τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, στόχος του δήμου είναι να περιορίσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. «Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας λόγω και των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι πολύ έντονο και προσπαθούμε να το μειώσουμε. Γι’ αυτό πλέον σε όλες τις αναπλάσεις που κάνουμε ζητούμε από τους μελετητές να ενσωματώσουν μελέτη των υλικών που θα χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να έχουμε μικρότερη απορρόφηση και αντανάκλαση της θερμότητας στη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.
Δενδροφυτεύσεις στη Σβώλου
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και το σχέδιο δενδροφυτεύσεων σε κενές ή κατεστραμμένες δενδροδόχους, όπου ήταν φυτεμένες φτελιές που προσβλήθηκαν από το σκαθάρι galerucella. Οι δενδροφυτεύσεις άρχισαν από 20 σημεία στην Τσιμισκή και θα επεκταθούν και σταδιακά για να καλυφθούν οι 2.000 κενές δενδροδόχοι.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ως δήμος είναι το γεγονός ότι όταν κόβουμε τα δέντρα θα πρέπει να τα αφήσουμε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει κάποιος να αφαιρέσει τα πρέμνα (σ.σ. το κάτω μέρος του κορμού των δέντρων) από τις δενδροδόχους. Όταν ένα δέντρο ξεραίνεται, μέχρι να αλλοιωθεί το ριζικό του σύστημα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρία χρόνια πολλές φορές, όταν είναι μεγάλο, για να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε. Καταφέραμε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια να βρούμε κάποια ανταλλακτικά που δεν υπήρχαν και να επισκευάσουμε τα μηχανήματα, δύο πρεμνοφάγους, έναν μικρό κι έναν μεγαλύτερο, βγάλαμε συνολικά 20 πρέμνα και τοποθετήσαμε αντί για τις φτελιές κελτίδες. Είναι τα δέντρα που έχουμε στην Εγνατία, τα οποία είναι ψηλά, δημιουργούν αρκετή σκιά και δεν τους επιτίθεται η galerucella. Άμεσα θα ξεκινήσουμε δενδροφυτεύσεις στη Σβώλου και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε πως για πρώτη φορά φέτος φυτεύτηκαν 1.700 δέντρα στην πόλη.
Πηγή: voria.gr