Δωρεάν ομάδες διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής στήριξης από τον Οκτώβριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δέκα δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις με το συντονισμό ψυχολόγων του δήμου από τις 12 Οκτωβρίου

Ομάδες διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με το συντονισμό των ψυχολόγων των κοινωνικών δομών του. 

Οι ομάδες θα συναντιούνται κάθε Πέμπτη για δέκα δίωρες πρωινές ή απογευματινές συνεδρίες στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, δίπλα στο ΚΕΠ) αρχής γενομένης από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Το πρωινό ωράριο των συναντήσεων που ολοκληρώνονται στις 4 Ιανουαρίου είναι 10 π.μ -12 μ.μ. και το απογευματινό 5 μ.μ με 7 μ. μ.

Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή από σήμερα ως τις 30 Σεπτεμβρίου και να ζητούν πληροφορίες στο 2313 313151.

Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 10-12 άτομα και θα είναι κλειστή για όσες και όσους δηλώσουν συμμετοχή, ενώ θα προηγηθεί ατομική συνέντευξη με κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη πριν την έναρξη των συναντήσεων. Στόχος είναι μέσα από ομιλίες συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις να αναδειχθούν εκείνοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. 

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία

Οι Ομάδες Διαχείρισης Άγχους και Ψυχολογικής Υποστήριξης ξεκίνησαν τον Οκτώβρη 2022 και έγιναν παράλληλα στο Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών και στα ΚΑΠΗ του δήμου. Έχουν ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνδυάζουν την ενημέρωση με βιωματικές, συμμετοχικές δράσεις. 

Εισηγητές/-τριες και συντονιστές/-στριες είναι οι ψυχολόγοι του δήμου, του Κέντρου Κοινότητας και του Βοήθεια Στο Σπίτι : Γιάννης Καμαρλίγκος, Μαρία Κουκουτζέλη, Σίσσυ Μπαργιώτα και Μάρω Βασσάρα που είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

 

Θεματικές:

*Άγχος, στρες και φόβος: αναγνώριση και αξιολόγηση των καταστάσεων που μας δημιουργούν άγχος.

*Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που μας επιβαρύνουν;

*Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα το άγχος και να βελτιώσω την καθημερινότητά μου;

*Φροντίζω τον εαυτό μου και προάγω την ψυχική μου υγεία μακροπρόθεσμα

Από την αξιολόγηση των ομάδων του 2022 φάνηκε  ότι οι συμμετέχοντες/-ουσες είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο και τους/τις συντονιστές/-στριες των ομάδων. Από την ψυχομετρική εκτίμηση που διεξήχθη στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες (μέσω του GHQ28) τεκμηριώνεται ότι η συμμετοχή στην ομάδα μειώνει αισθητά τους παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχική καταπόνηση (σωματικά προβλήματα, άγχος – αϋπνία, κοινωνική δυσλειτουργία και σοβαρή κατάθλιψη) με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στη μείωση του άγχους.

Τα θετικά τους αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από την επιστημονικά υπεύθυνη Μάρω Βασσάρα στο 8ο Συνέδριο Συμβουλευτικής & 3ο Συνέδριο Θετικής Ψυχολογίας που διοργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Exit mobile version