ΔΡΟΜΕΑΣ: “Eυφυής” πληροφορία μέσω τεχνητής νοημοσύνης από αυτόνομα drones για την κυκλοφορία (Video)

Εκτενέστερη αναφορά στο σύστημα παρακολούθησης κι ενημέρωσης της κυκλοφορίας σε αυτοκινητοδρόμους από αέρος, με το σύστημα πρόληψης πολλαπλών ατυχημάτων στα πλαίσια του προγράμματος “Δρομέας”, έκανε ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο), Δρ. Ε. Μπεκιάρης, μιλώντας στη Χριστίνα Τσόρμπα και την εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ στη ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση.

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone, μια ελληνική τεχνολογία που αναπτύσσεται από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δύο ελληνικές επιχειρήσεις,.

Όπως τόνισε ο Δρ. Μπεκιάρης,“πολύ σύντομα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό ένα μικρό αυτοκινούμενο αεροσκάφος ελληνικής κατασκευής που φτιάχνεται αυτή τη στιγμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το αεροσκάφος αυτό πρόκειται να εφοδιαστεί με πολλαπλές κάμερες, τόσο θερμικές όσο και οπτικές καθώς και με λογισμικό από το ΙΜΕΤ και θα έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης πεζών και οχημάτων. Το αεροσκάφος αυτό θα πετά πάνω από τους αυτοκινητόδρομους και θα μπορεί να δει διάφορα συμβάντα και να προειδοποιήσει γι’ αυτά άμεσα.

Τα συμβάντα που μπορούν να υποπέσουν στην προσοχή του είναι κυκλοφοριακής φύσης, αλλά όχι μόνο, καθώς θα είναι δυνατόν να αναγνωριστούν και συμβάντα άλλης υφής, όπως καταδιώξεις της αστυνομίας, επιθέσεις κλπ. Τα συμβάντα θα ιχνηλατούνται και θα δίνεται πληροφόρηση στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας το ίδιο δευτερόλεπτο!”

Η καταγραφή ενός τέτοιου αεροσκάφους θα καλύπτει ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σμήνος συνδεδεμένων drones για ευρύτερη κάλυψη. Αργότερα δε, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ένα λίγο μεγαλύτερο αεροσκάφος, με δυνατότητα καταγραφής σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης των συγκεκριμένων drones είναι το χαμηλό τους κόστος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλα εναέρια μέσα παρακολούθησης κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα τα ελικόπτερα. Ακόμη, τα drones πετούν τελείως αυτόνομα ενώ χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη μέσω αλγορίθμων για την επιλογή και επισήμανση κυκλοφοριακών προβλημάτων στέλνοντας έτσι “ευφυή πληροφορία”, εντοπισμένη και συνεπώς εύκολα διαχειρίσιμη.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνεται παρακολούθηση της κυκλοφορίας, να προβλέπεται αύξησή της σε συγκεκριμένα σημεία, να καταγράφονται κυκλοφοριακά προβλήματα όπως για παράδειγμα τρακαρίσματα κ.ά., κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, είναι δυνατή η ενημέρωση των οδηγών για εμπόδια και απευθείας από το drone, εφόσον υπάρχει σύστημα τηλεματικής στο όχημά τους – κάτι που τα νεότερα αυτοκίνητα διαθέτουν.

Φυσικά, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως για την παρακολούθηση συγκεκριμένου οχήματος, για αστυνομικούς λόγους για παράδειγμα.

Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας επίσης δημιουργούνται προοπτικές νέων επαγγελμάτων που μπορεί να αφορούν τη δημιουργία του software των drones, τον εξειδικευμένο χειρισμό ή τη συντήρηση drone.

Ο Δρ. Μπεκιάρης αναφέρθηκε ακόμη στη πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στους χώρους του ΕΚΕΤΑ και του ΙΜΕΤ καθώς και στην ανακοινωθείσα χρηματοδότηση του ΕΚΕΤΑ που θα επιτρέψει το διπλασιασμό των ερευνητικών υποδομών αλλά και τη δυνατότητα πρόσληψης και νέων ερευνητών με καλύτερους μισθούς, καταπολεμώντας το επιστημονικό μας braindrain.

Exit mobile version