Δύο ζητήματα για τις εκλογές: Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στην υπ. Εσωτερικών

Επισημάνσεις και προτάσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την αξιοπιστία του αποτελέσματος περιλαμβάνει το έγγραφο που απέστειλε στην Κ. Σπανού ο Σίμος Δανιηλίδης

  1. Δύο ζητήματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την αξιοπιστία του αποτελέσματος θέτει με επιστολή του στην υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα, ο Σ. Δανιηλίδης έθεσε το θέμα και υπόψιν των συναδέλφων του στη σημερινή διαδικτυακή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. 
  2. Το πρώτο θέμα που θέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αφορά στο φαινόμενο των ανύπαρκτων εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα και το δεύτερο στο σύστημα ελέγχου των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια. 
  3. Εκτός από τις επισημάνσεις ο κ. Δανιηλίδης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας, καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών με τους καλύτερους όρους.

 

Ακολουθεί αυτούσιο τμήμα της επιστολής του δημάρχου στην υπουργό Εσωτερικών: 

Οι εφορευτικές επιτροπές κρίνουν εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία της διαδικασίας και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Το φαινόμενο των ολιγομελών ή ανύπαρκτων σε πολλές περιπτώσεις εφορευτικών επιτροπών είναι πλέον μία συνηθισμένη κατάσταση την οποία γνωρίζουν οι αρμόδιοι αλλά δεν κάνουν τίποτε για να την αλλάξουν. Το χειρότερο δε είναι πως ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος σχετικά με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σε αυτούς που κληρώνονται και δεν παρουσιάζονται. Γνωρίζετε κι εσείς ότι καταγράφτηκαν περιπτώσεις όπου στο εκλογικό τμήμα υπήρχε μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Το φαινόμενο αυτό μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Έχω και στο παρελθόν επισημάνει το ζήτημα, καταθέτοντας δύο εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θέλω να επαναλάβω.

α) την αυστηρή εφαρμογή του νόμου σχετικά με τον ορισμό των εφορευτικών επιτροπών, την υποχρεωτική συμμετοχή των μελών τους και την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται. 

β) την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τη θέσπιση μία μικρής αμοιβής στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Η αμοιβή είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για κάθε έναν που κληρώνεται.

Το δεύτερο  σχετίζεται με το σύστημα ελέγχου των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι ελάχιστοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι τηρούν τον κανόνα και σημειώνουν ολογράφως τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που υπάρχει σε κάθε ψηφοδέλτιο, πριν από την καταμέτρηση τους και να θέτουν τη μονογραφή τους. Ο τρόπος αυτός, είναι ο μόνος ο οποίος αποτρέπει την εκ των υστέρων συμπλήρωση των ψηφοδελτίων με σταυρούς προτίμησης, διασφαλίζοντας έτσι απολύτως και ακριβώς τη βούληση των εκλογέων. Γνωρίζετε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, τα οποία οφείλονται στην κακή λειτουργία κάποιων εκλογικών αντιπροσώπων των συνδυασμών με την ανοχή ή την αβλεψία των δικαστικών αντιπροσώπων ή εκμεταλλευόμενοι την κόπωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, έχω τη γνώμη πως είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής εγκυκλίου με σαφείς οδηγίες προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές.

 

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει «βέβαιος για τη θετική ανταπόκριση στις προτάσεις του και για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών» από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών.

Exit mobile version