Υπογράφτηκε καταπασυση του πυρός μεταξύ της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης και της κυβέρνησης της Βεγγάζης σε μία εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη για την Ελλάδα, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει αναγνώριση όλων των διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για τα λιβυκά ενεργειακά κοιτάσματα και συνεπώς και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.
Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη χώρα. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ.
BREAKING: UN says Libya sides reach ‘permanent ceasefire’ deal https://t.co/1JwIY0gLhF pic.twitter.com/vG7iVeqAEP
— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) October 23, 2020
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της ΑΟΖ που οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι έχουν, υφαρπάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία έλαβε την μορφή επίσημου εγγράφου και ενέχει την ισχύ αναγνώρισης από όλα τα μέλη του ΟΗΕ και ειδικά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν αντέδρασαν στο Μνημόνιο.
Στην Ελλάδα το είχαν χαρακτηρίσει «Τυπική και τεχνική την διαδικασία» (σ.σ.!) αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019 αλλά καμία επίπτωση δεν είχε επιφέρει σε διμερές επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας κάνοντας απλά μια αναφορά στο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Το οποίο πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι το παραβιάζει, αφού έγινε αποδεκτό από τον ΟΗΕ. Πλέον, ατυχώς για την Ελλάδα και κυρίως τους Έλληνες, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συμφωνία.
Ουδείς από την Αθήνα ενήργησε όταν έπρεπε, όπως έπρεπε στην Λιβύη.
Τα τουρκικά όπλα έφεραν, προκάλεσαν διπλωματικό αποτέλεσμα.Μόνο στο πεδίο της μάχης μπορούσε να ανατραπεί αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα όμως με την οριστική κατάπαυση του πυρός ούτε και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον…