Ε. Αχτσιόγλου: Ρύθμιση οφειλών – πάγωμα πλειστηριασμών

Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο.

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”
 
“Ρύθμιση οφειλών – πάγωμα πλειστηριασμών”

H πορεία των τιμών σε μια σειρά από βασικά αγαθά αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Έχετε επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αισχροκέρδεια. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. στο μείζον αυτό θέμα;
 
Η ακρίβεια δεν είναι μια φυσική κατάσταση που απλώς «συμβαίνει». Είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να μη συγκρουστεί με τον πυρήνα της: δηλαδή την αισχροκέρδεια σε κρίσιμους τομείς -όπως αυτός της ενέργειας- και την κερδοσκοπία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ξεκινώντας από την αγορά ενέργειας, που είναι και το κλειδί, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δεσμευτεί για την επιβολή πλαφόν και τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα θα σημάνουν την αποκλιμάκωση των υπέρογκων τιμολογίων. Το επόμενο βήμα αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Αυτό είναι μέτρο που εξασφαλίζει -σε συνδυασμό προφανώς με εντατικούς ελέγχους- μείωση των τιμών στο ράφι. Τέλος, αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών: αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης και καταβολή σε δόσεις των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου- έχει ζητήσει να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να παγώσουν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές. Ποια είναι η πρότασή σας για την επόμενη ημέρα στο θέμα των κόκκινων δανείων;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να παγώσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, υπαγορεύεται από τον εντελώς υπαρκτό κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα μία χώρα πλειστηριασμών και εξώσεων με ανθρώπους να πετάγονται στον δρόμο.

Θυμίζω τις επιλογές της κυβέρνησης που μας οδήγησαν εδώ: πτωχευτικός κώδικας κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, νομοθέτηση εξωδικαστικού μηχανισμού δίχως δεσμεύσεις για τους πιστωτές και απελευθέρωση των funds ώστε να μην έχουν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στους δανειολήπτες.

Για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ήταν πάντα μια υπόθεση ρευστοποίησης περιουσιών,  πώς θα γίνονται γρήγορα και εύκολα πλειστηριασμοί. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό προέβλεψε και το αφορολόγητο στις πράξεις των funds, κάτι που στέρησε από τα δημόσια ταμεία περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μία από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο πραγματικής ρύθμισης των οφειλών. Τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η δέσμευση των πιστωτών στο σχήμα ρύθμισης (που σήμερα δεν υπάρχει), η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους, η βιωσιμότητα της ρύθμισης με δόσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, η θέσπιση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των servicers και η φορολόγηση των πράξεών τους.

Παράλληλα, αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά, θα τεθεί σε εφαρμογή σχήμα 120 δόσεων, με κούρεμα βασικής οφειλής.

Έχετε μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση και επαναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθεί ένας τέτοιος στόχος;
 
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να πάει χαμένη επειδή η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μονοσήμαντης ενίσχυσης ορισμένων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η πρότασή μας στηρίζεται στην ανακατανομή των πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα είναι σχεδόν πλήρως αποκλεισμένες, τη στροφή προς παραγωγικές επενδύσεις και τη θωράκιση των δημόσιων υποδομών με πιο εμβληματικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας έχει φτάσει στα όριά του. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να βοηθήσει σε μία κρίσιμη αλλαγή πορείας: θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το υπόδειγμα για τη δυνατότητα ριζοσπαστικών επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Μπορούμε -και πρέπει αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το περιθώριο- να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της χώρας μας για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, με έμφαση στην καινοτομία, στην έρευνα και στην ενίσχυση του σύγχρονου εργατικού δυναμικού, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας.
 
Στον δρόμο προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εστιάζει στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και μιλά για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Με ποια κόμματα όμως θα μπορούσε να υπάρξει μία μετεκλογική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης;
 
Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα υπάρχει η δυνατότητα για μια προοδευτική κυβέρνηση που μπορεί άμεσα να θεσπίσει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θωράκισης των θεσμών μετά το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Θα αφήσουμε αυτή την ιστορική δυνατότητα να περάσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει σε έναν προγραμματικό διάλογο και στη δυνατότητα σύγκλισης πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους. Και πάνω σε αυτά τα ζητούμενα θα κριθούν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μιλούν στο όνομα της σύγχρονης αριστεράς, οικολογίας και σοσιαλδημοκρατίας.

Ποιο εκτιμάτε πως είναι το βασικό δίλημμα, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι;
 
Αδικία ή δικαιοσύνη; Αυτό είναι το δίλημμα. Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί τη διαιώνιση της αδικίας που διαποτίζει τη χώρα μας -την αδικία που νιώθουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το κράτος και τους θεσμούς, στην καθημερινότητα και εσχάτως και στο σούπερ μάρκετ. Δεν μας αξίζει να είναι η αδικία ο νόμος της ζωής μας. Δικαιοσύνη λοιπόν παντού. Για την αξιοπρέπεια και την ευημερία όλων μας.

Exit mobile version