Στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου στον Έβρο βρέθηκε η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.) δίνοντας τη μάχη δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να σβήσει η φωτιά που κατέκαψε τον ακριτικό νομό.
Εννέα εθελοντές με επικεφαλής τον πολύπειρο πρόεδρό της Στέλιο Βαϊρλή έφτασαν στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου ( 2 Σεπτεμβρίου) στο Σουφλί με τρία οχήματα (ένα Γ τύπου με χωρητικότητα 5000 l νερού και δύο Α τύπου με χωρητικότητα 600 και 500 l νερού αντίστοιχα) και αμέσως ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες που πλησίαζαν απειλητικά την πόλη.
«Ήταν μακράν η πιο δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή στην οποία συμμετείχαμε» δηλώνει ο Στέλιος Βαϊρλής και σημειώνει ότι στο Σουφλί αν δεν επενέβαιναν τα εναέρια μέσα, το μέτωπο των πυροσβεστικών δυνάμεων πιθανότατα θα είχε σπάσει και η φωτιά θα είχε περάσει στη πόλη θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Από το Σουφλί η ομάδα της ΕΔΟΜΑΚ μετακινήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κορνοφωλιά και στη συνέχεια στη Λευκίμμη όπου και παρέμεινε έως το βράδυ της Κυριακής μέχρι τη στιγμή που δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο φωτιάς.
Να σημειωθεί ότι η ΕΔΟΜΑΚ μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο, μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα όταν η επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο (1) της σχετικής κλίμακας.
Τα μέλη της ομάδας επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη θέλησαν να ευχαριστήσουν το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο για την εξαιρετική φιλοξενία που τους επιφύλαξε τιμώντας, όπως είπαν, με ιδανικό τρόπο την αλληλεγγύη και τον αγώνα της ΕΔΟΜΑΚ.
Από την πλευρά του ο Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστίες μελών της διοίκησης αλλά και απλών πολιτών της δοκιμαζόμενης περιοχής, καθώς ήταν από τους πρώτους δημάρχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια στέλνοντας αρχικά το καδοπλυντήριο του δήμου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της αλληλεγγύης που επέδειξαν φορείς και πολίτες, όχι όμως και για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.
«Συγχαρητήρια στους εθελοντές της ΕΔΟΜΑΚ, που επιχείρησαν με τις δυνάμεις τους να θέσουν υπό έλεγχο το άνευ προηγουμένου πύρινο μέτωπο στον Έβρο. Επαναλαμβάνω όμως και αυτή τη φορά το ρητό που αποτελεί και βαθιά μου πεποίθηση, ότι είναι καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στα καταστρεπτικά αποτελέσματα που έχει η αδράνεια και η απουσία της πρόληψης. Εύχομαι αυτή η τραγική για τη φύση, το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής του Έβρου εξέλιξη, να αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση και αλλαγή πορείας. Διαφορετικά σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές καθώς δεν θα έχει απομείνει δάσος που να μην έχει καεί».
Τέλος σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει με την Εγνατία Οδό Α.Ε και τα διόδια που κλήθηκαν να πληρώσουν οχήματα του δήμου (πυροσβεστικό και καδοπλυντήριο) σε προηγούμενη αποστολή, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την έντονη διαμαρτυρία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και το έγγραφο της Αποκεντρωμένης με τις πινακίδες που φέρουν τα οχήματα του δήμου που χρησιμοποιεί η ΕΔΟΜΑΚ, αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων.