Στην χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης έως 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους με εισοδηματικά κριτήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Εφάπαξ επίδομα ως 400 ευρώ θα λάβουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί σύμφωνα με σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τις εργασιακές αλλαγές και θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι σε δικηγόρους και οικονομολόγους για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος.
Ειδικότερα, επιχειρείται η στήριξη των ασφαλισμένων που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31η.12.2016, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τ.ΕΤΑΑ, σύμφωνα με την παρ.2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011(Α΄152) και οι οποίοι πλήττονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 1054/21.3.2020 υπουργική απόφαση (Β’ 950), δοθέντος ότι ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστηρίων και των εργασιών με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις από 13 Μαρτίου 2020 και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις έως την 1η Iουνίου 2020, ημερομηνία έναρξης σταδιακής επαναλειτουργίας.
Αναλυτικότερα χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους ασφαλισμένους που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31η.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τ.ΕΤΑΑ, σύμφωνα με την παρ.2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011(Α΄152) και επλήγησαν σημαντικά λόγω των συνεπειών του κορωνοίου- Covid-19 και έχουν ήδη ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 1054/21.3.2020 υπουργική απόφαση (Β’ 950).
Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011(Α΄152).
Η διάταξη του νομοσχεδίου έχει ήδη συνταχθεί, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει το ακριβές ύψος του επιδόματος, το οποίο θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στους αυτοαπασχολούμενους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.
Με τη νέα διάταξη που αποφασίστηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με «αυτοχρηματοδότηση», δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.