Το Τμήμα Πολιτισμού, η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας και σας προσκαλούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 20.00, στην εκδήλωση με τίτλο «11 γυναίκες με δικά τους λόγια, Άνθρωποι που Κάνουν τον Κόσμο Καλύτερο», στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, με ελεύθερη είσοδο.
Επειδή ο πόνος που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι ακόμα νωπός και σεβόμενοι τους αδικοχαμένους ανθρώπους και τους συγγενείς τους, μεταθέσαμε την αφιερωματική δράση μας για την ημέρα της γυναίκας, στον ίδιο χώρο, μια εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.
Την εκδήλωση ετοίμασε και παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά και πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γυναίκες από τον παγκόσμιο χάρτη που τολμούν να πρωτοπορήσουν και να θίξουν με σθένος καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία και αγωνίζονται για έναν δικαιότερο κόσμο.
Ο ακτιβισμός για τα δικαιώματα της γυναίκας είναι ένα θέμα που απαιτεί συνεχή δράση και προστασία. Η αναζήτηση μιας νέας γλώσσας για τις γυναίκες, μιας ανεξάρτητης προσέγγισης στη ζωή, η ανάγκη εξερεύνησης νέων τρόπων ύπαρξης και έκφρασης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ιστορικής αναγκαιότητας.
Το εγχείρημα θα έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ο στόχος του είναι να φωτίσει ανθρώπινα δικαιώματα που καταστρατηγούνται ακόμη, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, της αυτοδιάθεσης, της αυτοπραγμάτωσης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ακεραιότητας και σε πολλές περιπτώσεις το δικαίωμα στη ζωή.
Συμμετέχει με έκθεση στην είσοδο του Θεάτρου η φωτογραφική Λέσχη Δήμου Παύλου Μελά «Όψεις»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
•Σύλληψη – Επεξεργασία κειμένων – Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου
•Βοηθός σκηνοθέτριας: Παγώνα Μπακαλάκη
•Διαβάζουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Παύλου Μελά με τη σειρά που εμφανίζονται: Νίκη Δατσογιάννη, Μάγδα Τογκούρη, Άννα Χατζηβασιλειάδου, Ελένη Μαντζανίδου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Μελίνα Γαλέα, Αλεξάνδρα Μυσιρλίδου, Μέλπω Μουρατίδου, Μαρία Λαμπριανίδου, Τζένη Κετεγενίδου, Άννα Καρατζά.
Προσωπικές ιστορίες που έγιναν σπίθα
Μηνύματα γυναικών απ’ όλο τον κόσμο, με δικά τους λόγια. Προσωπικές ιστορίες, που έγιναν η σπίθα για έναν μεγαλύτερο αγώνα που υπερβαίνει τον εαυτό και γίνονται πηγή έμπνευσης για όλους μας:
➢Μαρία Γκασούκα / Ισότητα των φύλων
Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Είναι συγγραφέας δεκαοκτώ βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Λαογραφίας, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Είναι επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ).
Σύμφωνα με την κ. Γκασούκα, η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί “γυναικείο ζήτημα”, αλλά οφείλει να προβληματίζει και να απασχολεί εξίσου άνδρες και γυναίκες.
➢Μαλάλα Γιουσαφσάι / Ειρήνη – Μόρφωση
Η νεαρότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, παραδίδει μαθήματα ζωής, θάρρους, ελευθερίας. Ήταν μόλις 11 ετών όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία και στέρησαν από όλα τα κορίτσια το δικαίωμα της μόρφωσης, ένα δικαίωμα που η ίδια ήταν αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο, ακόμη και με την ίδια της τη ζωή. Η πρώτη κίνηση αντίστασης ήταν να γράψει σχετικά με τα όσα βιώνει στο μπλογκ του BBC, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Gul Makai. Συνέχισε με κείμενα και συνεντεύξεις αποκαλύπτοντας πλέον το αληθινό της όνομα αλλά και την απόφασή της να πολεμήσει ενάντια σε όλους εκείνους που στέκονταν εμπόδιο στην προσωπική εξέλιξή της. Την επανάστασή της αυτή λίγο έλειψε να την πληρώσει με την ίδια της τη ζωή καθώς τον Οκτώβριο του 2012 δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, από άγνωστο άνδρα Ταλιμπάν, ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο.
➢Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ / Δικαιοσύνη
Η αμερικανίδα εμβληματική δικαστής που είχε μετατραπεί σε σύμβολο της μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απεβίωσε το 2020, αποτελούσε το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο τη διόρισε ο Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993.
Άφησε πίσω ως παρακαταθήκη τους αγώνες που έδωσε για χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών. Υπηρέτησε τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον νόμο.
➢Γκρέτα Τούνμπεργκ / Κλιματική αλλαγή
Η νεαρή ακτιβίστρια δημιούργησε εκ του μηδενός ένα παγκόσμιο νεανικό κίνημα διαμαρτυρίας για την διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έχει συναντηθεί με ηγέτες από όλο τον κόσμο, έχει μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ και η δράση της προκαλεί αντιδράσεις από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Είναι πλέον ένα δημόσιο πρόσωπο με παγκόσμια εμβέλεια.
➢Ολίβια Γκαζαλέ / Ισότητα των φύλων
Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συν-ιδρύτρια του προγράμματος Mardis de la philo, η Γκαζαλέ δίδαξε ως καθηγήτρια επί εικοσιπέντε χρόνια, μεταξύ άλλων, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στη συγγραφή. Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο μύθος του ανδρισμού, παγίδα και για τα δύο φύλα» στο οποίο επιχειρεί τον διαχωρισμό ανάμεσα στον ανδρισμό και την αρρενωπότητα.
➢Τζασίντα Αρντέρν / Πολιτική
Η Τζασίντα Αρντέρν δεν ήταν μια τυχαία πρωθυπουργός στη Νέα Ζηλανδία. Αντιμετώπισε ρητορική μίσους, απειλές πρωτοφανούς έντασης και τόνους σεξιστικού οχετού. Κι όλα αυτά με το χαμόγελο στα χείλη και μ΄ ένα βρέφος στην αγκαλιά. Ήταν ένα τοτέμ συλλογικής ελπίδας και διεθνούς ακτινοβολίας σε μια εποχή που οι δυνάμεις της αντίδρασης και της προκατάληψης φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.
➢Δανάη Δεληγεώργη / Χαρισματικότητα
Είναι Ψυχοπαιδαγωγός Κοινωνικής & Συναισθηματικής Ανάπτυξης & Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας, με σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική. Πραγματοποιεί ομιλίες σε όλη την Ελλάδα και αναπτύσσει συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό αφενός την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της αναγνώρισης και εκπαίδευσης των χαρισματικών ανθρώπων και αφετέρου τη δημιουργία ενός δικτύου μέριμνας για τη Χαρισματικότητα.
➢Ρηνιώ Συμεωνίδου / Intersex κοινότητα
Ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιδρύτρια της οργάνωσης Intersex Greece και μητέρα ενός ίντερσεξ παιδιού. Τα ίντερσεξ ή αλλιώς διαφυλικά άτομα είναι εκείνα που γεννιούνται με ή αναπτύσσουν χαρακτηριστικά φύλου που, ιατρικά μιλώντας, δεν εμπίπτουν στις δύο βασικές κατηγορίες «αρσενικού» και «θηλυκού».
➢Γουόρις Ντίρι / Γυναικείος γεννητικός ακρωτηριασμός
Το μοντέλο από τη Σομαλία που υπέστη το βάναυσο τελετουργικό της κλειτοριδεκτομής, διέφυγε από έναν αναγκαστικό γάμο σε ηλικία 13 ετών και κατέφυγε στο Λονδίνο. Αγωνίζεται ώστε να εξαλειφθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
➢Μαχμπούμπα Σεράτζ / Ισότητα των Φύλων
Η δημοσιογράφος και ιστορική ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών που κατάγεται από την Καμπούλ, είχε εγκαταλείψει το 1978 τη χώρα ζώντας για καιρό στην εξορία, κυρίως τις ΗΠΑ. Επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 2003 δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους. «Σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Μαχμπούμπα Σεράτζ, τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την ευκαιρία μιας συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
➢Τζέην Μόρις Γκούντολ / Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον
Πρόκειται για την πολύ οικεία στους λάτρεις της άγριας ζωής πρωτοπόρο Βρετανή ανθρωπολόγο και ζωολόγο με εξειδίκευση στους χιμπατζήδες, τους οποίους μελετά επί έξι δεκαετίες στο φυσικό τους περιβάλλον στην Αφρική. Δημιουργός του ομώνυμου Ιδρύματος και του πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος «Roots and Shoots», η Τζέιν, «η γυναίκα που μελετώντας τους χιμπατζήδες επαναπροσδιόρισε το ανθρώπινο είδος», όπως έχει χαρακτηριστικά γραφεί, είναι επίσης πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Μέλλον και στηρίζει τα δικαιώματα των «μη-ανθρώπινων ζώων».
Η πολυβραβευμένη ερευνήτρια, ακτιβίστρια και συγγραφέας που αγάπησε από μικρή την άγρια ζωή αποδίδει ευθύνες στη διαρκή ανθρώπινη επεκτατικότητα και «στην ασέβειά μας απέναντι στα άλλα είδη ζωής», στη βιομηχανική κτηνοτροφία και την άκριτη βρώση άγριων ζώων επίσης.
Θα ακουστεί το ποίημα της Κικής Δημουλά:
Σημείο Αναγνωρίσεως / Άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια
Η Κική Δημουλά (1931 – 2020) διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και ακαδημαϊκός, είχε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και εξέδωσε συνολικά 14 ποιητικές συλλογές.
Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα,
εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν.
Στολίζεις κάποιο πάρκο.
Από μακριά εξαπατάς.
Θαρρεί κανείς πώς έχεις ελαφρά ανακαθήσει
να θυμηθείς ένα ωραίο όνειρο πού είδες,
πώς παίρνεις φόρα να το ζήσεις.
Από κοντά ξεκαθαρίζει το όνειρο:
δεμένα είναι πισθάγκωνα τα χέρια σου
μ’ ένα σκοινί μαρμάρινο
κι η στάση σου είναι η θέλησή σου
κάτι να σε βοηθήσει να ξεφύγεις
την αγωνία του αιχμάλωτου.
Έτσι σε παραγγείλανε στο γλύπτη:
αιχμάλωτη.
Δεν μπορείς
ούτε μια βροχή να ζυγίσεις στο χέρι σου,
ούτε μια ελαφριά μαργαρίτα.
Δεμένα είναι τα χέρια σου.
Και δεν είν’ το μάρμαρο μόνο ο Άργος.
Αν κάτι πήγαινε ν’ αλλάξει
στην πορεία των μαρμάρων,
αν άρχιζαν τ’ αγάλματα αγώνες
για ελευθερίες και ισότητες,
όπως οι δούλοι,
οι νεκροί
και το αίσθημά μας,
εσύ θα πορευόσουνα
μες στην κοσμογονία των μαρμάρων
με δεμένα πάλι τα χέρια, αιχμάλωτη.
Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα,
εγώ σε λέω γυναίκα αμέσως.
Όχι γιατί γυναίκα σε παρέδωσε
στο μάρμαρο ο γλύπτης
κι υπόσχονται οι γοφοί σου
ευγονία αγαλμάτων,
καλή σοδειά ακινησίας.
Για τα δεμένα χέρια σου, πού έχεις
όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω,
σε λέω γυναίκα.
Σε λέω γυναίκα
γιατ’ είσ’ αιχμάλωτη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τηλ: 2313302835, 833
e–mail: grpol@pavlosmelas.gr