Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες και την πάλη τους για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα κατατέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες.
Την εισηγητική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, τη Δήμητρα Βρέκου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «E-food». Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Κώστας Μπαμπανιώτης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Skroutz» και ο Νίκος Τσουκαλάς, εργαζόμενος στη «Skroutz Last Mile».
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες»
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία τού τόνισε πως «τα έσοδα στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 500% την τελευταία πενταετία. Σήμερα, πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονται σε αυτές. Έως το 2025, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 43 εκατομμύρια.»
Σχετικά με την πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κρίσιμο ζήτημα του χαρακτηρισμού των σχέσεων που συνδέουν τις πλατφόρμες κι όσους εργάζονται γι’ αυτές σημείωσε τα εξής: «Ευρύτερος στόχος τους είναι να “νομιμοποιηθούν” οι απαιτήσεις της ομίλων να χαρακτηρίζουν μεγάλες κατηγορίες μισθωτών εργαζομένων ως ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους/”freelancers”, δημιουργώντας σύγχυση και με τη “βούλα” των οργάνων της ΕΕ για την σχέση εργασίας τους με την εργοδοσία.(…) Η οδηγία που απεργάζονται αυτήν την περίοδο για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη Ανακοίνωση και το νόμο της ΕΕ για τον “κατώτερο μισθό” αποτελούν μια ενορχηστρωμένη και ενιαία επίθεση από τα όργανα της ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα με πρώτο στόχο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και το σύνολο της ζωής και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σε όλα τα κράτη-μέλη.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, ενώ η καταψήφιση της πρότασης από τη ΝΔ σηματοδοτεί την επιδίωξή της να δώσει ακόμη πιο αντεργατικό περιεχόμενο, στα πλαίσια και των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς ομίλους».
Για το σημαντικό αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στην «e-food» σημείωσε ότι «είναι πολύτιμος κι ελπιδοφόρος γιατί πάνω από όλα έδειξε παρότι οι όμιλοι με εργαλείο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας επιχειρούν να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση, να απομονώσουν τους εργαζόμενους, αυτοί συσπειρώνονται στα σωματεία τους, οργανώνονται κι απαντούν αποσπώντας κατακτήσεις».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε τα εξής: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες όπως αποδεδειγμένα έκανε και με τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην “e-food” αλλά και στη “wolt” για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και των σύγχρονων αναγκών τους.(…) Τα πάντα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα και οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά κλάδους έχουν πείρα ότι μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους».
«Κλιμάκωση του αγώνα κόντρα στη πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου»
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης ανέφερε ότι «μέχρι τα τέλη του 2018 σχηματίστηκαν μέσω και εξαγορών 2 μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού και τροφίμων η εταιρεία “Wolt“, Φιλανδικών συμφερόντων όπου πλέον έχει ενταχτεί στον αμερικάνικο όμιλο “Doordash” και η εταιρεία “e-food” όπου εξαγοράστηκε από τον γερμανικό όμιλο “delivery hero”.(…)Κομβικό σημείο στην διόγκωση των εργασιών αυτών των εταιρειών ήταν η περίοδος της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας».
Για το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες τόνισε ότι «κρίσιμο στοιχείο που αφορά την ανάπτυξη των εταιρειών στην υπηρεσία διανομής φαγητού είναι ότι αξιοποιήθηκε ο νόμος 4611/19 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου επιτρέπει την χρήση ιδιόκτητου οχήματος του εργαζόμενου με μια μικρή αποζημίωση.(…) Ήρθε να προστεθεί ο νόμος Χατζηδάκη , όπου με βάση και την κατεύθυνση της ΕΕ, επέτρεψε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, με τη μορφή του μοντέλου freelance εργασίας, δηλαδή μια απολύτως εξαρτημένης εργασίας η οποία τύπης θεωρείται “ελεύθερη” που σημαίνει ότι απαλλάσσονται οι εταιρείες από το κόστος όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως η ασφαλιστική κάλυψη με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την επικίνδυνη εργασία που κάνουν οι διανομείς π.χ επιδόματα, ασθένειες, κάλυψη εργατικών ατυχημάτων κ.α.».
Ο Γιώργος Στεφανάκης στάθηκε επίσης στα εργατικά ατυχήματα και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων σημειώνοντας πως «εδώ και 2 χρόνια μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων για μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους διανομείς, είχε συνταχτεί υπουργική απόφαση με βάση τα βασικά αιτήματα των διανομέων που όμως ακόμα δεν έχει υπογραφεί μέχρι που διαλύθηκε η κυβέρνηση για τις εκλογές».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής αναφέρθηκε στους εμβληματικούς αγώνες που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες τονίζοντας «ότι οι μάχες που έχουμε μπροστά μας, απέναντι στο εχθρικό μπλόκ ΕΕ – της νέας κυβέρνησης που ετοιμάζεται στην Ελλάδα – όπως και των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να δοθούν με κλιμάκωση του αγώνα κόντρα στη πολιτική του κεφαλαίου και αυτό απαιτεί κοινή δράση με όλα τα συνδικάτα, ακόμα και σε επίπεδο Ευρώπης και όλου του κόσμου».
«Οι μεγάλες πλατφόρμες διανομής έχουν την δυνατότητα να εφαρμόζουν όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας»
Το λόγο έπειτα πήρε η Δήμητρα Βρέκου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» κάνοντας αναφορά στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας κι έπειτα λέγοντας πως «οι μεγάλες πλατφόρμες διανομής έχουν την δυνατότητα να εφαρμόζουν όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχοντας διδαχθεί πολύ καλά από τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Vodafone, ΟΤΕ κτλ).(…)
Ο συνδυασμός χαμηλών μισθών, εντατικοποίησης της δουλειάς, οδηγούν σε συνεχείς παραιτήσεις εργαζομένων. Μάλιστα ο όγκος που παραιτείται δεν καλύπτεται ούτε στο μισό με νέες προσλήψεις. Ανοίγεται ο δρόμος να αναπληρώνεται από συναδέλφους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (part timers) ή μόνιμα τηλεργαζόμενους ή ακόμα και η συνεχής εναλλαγή εργαζομένων που δεν θα παλέψουν για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα».
Συνεχίζοντας την περιγραφή του τι επικρατεί στους χώρους δουλειάς είπε: «Δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός για εργασία σε υπολογιστή. Δεν υπάρχουν υποπόδια. Η εταιρεία έχει ξηλώσει τους σταθερούς υπολογιστές, συνεπώς δεν έχουμε δυο οθόνες τοποθετημένες στο ίδιο ύψος εργασίας. Ακόμα και οι οθόνες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καλή ανάλυση».
Η Δήμητρα Βρέκου έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι όλο και πιο πολλοί συνάδελφοι να οργανωθούν στο σωματείο και να αγωνιστούμε για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης».
«Ο αγώνας δημιούργησε την ανάγκη για ενίσχυση του κλαδικού σωματείου και τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου»
Τη δική του πείρα μετέφερε και ο Κώστας Μπαμπανιώτης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Skroutz», σημειώνοντας πως «τον περασμένο Σεπτέμβρη η εταιρεία αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο Χατζηδάκη, φέρνοντας ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις. Αυτές οι συμβάσεις μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αλλάξει τη θέση εργασίας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.(…)
Μπροστά σε αυτήν την αλλαγή, η σωματειακή Επιτροπή πρωτοστάτησε, από την πρώτη μέρα ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι έχουν το δικαίωμα να μην υπογράψουν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.(…)
Μέσα από αυτόν τον αγώνα, αναγκάσαμε την εταιρεία να αναδιπλώσει τα λεγόμενα της και να αναφέρει ότι και να μην υπογράψουμε τη σύμβαση δεν θα έχουμε κάποια επίπτωση.
Αυτός ο αγώνας δημιούργησε την ανάγκη για την ακόμα περισσότερη ενίσχυση του κλαδικού μας σωματείου, ενώ αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου.»
«Μέσα από τον αγώνα μας αναγκάσαμε την εταιρεία να μην υπογράψουμε ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις»
Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε και ο Νίκος Τσουκαλάς, εργαζόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Skroutz Last Mile» που εργάζεται με καθεστώς ημερήσιας σύμβασης. Στην τοποθέτησή του στάθηκε στην εργασιακή ανασφάλεια, στους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς και τη μονομερή τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων που πήγε να επιβάλει η εργοδοσία. Όπως τόνισε «αυτό το γεγονός ήταν η αρχή της συσπείρωσης των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΤΑ, αφού καταγγείλαμε άμεσα τις απαράδεκτες συμβάσεις κάνοντας παρέμβαση την ίδια μέρα στο χώρο εργασίας, αναγκάζοντας έτσι την εργοδοσία να τις πάρει πίσω».
«Η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό, συλλογικό οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων, στο δρόμο της ανατροπής των αντεργατικών νομοθετημάτων»
Κλείνοντας την εκδήλωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος τόνισε πως η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «χωρίς τους μαζικούς συλλογικούς αγώνες που εσείς οι ίδιοι οργανώσατε μέσα στους χώρους δουλειάς, συσπειρωμένοι στα σωματεία σας, όπως το κλαδικό συνδικάτο του Επισιτισμού, εκείνο της e-food, χωρίς τα θετικά αποτελέσματα που είχαν αυτοί οι αγώνες».
Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που νομοθετούν η ΕΕ, τα αστικά κόμματα, και έχουν προσυπογράψει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό, συλλογικό οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων, στο δρόμο της ανατροπής αυτών των αντεργατικών νομοθετημάτων. Στην πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση του μισθού, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και ανάληψη από την εργοδοσία κάθε πρόσθετου κόστους κι επιβάρυνσης.
Αυτός ο αγώνας που σήμερα δυναμώνει, αγκαλιάζει εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους, συνδυάζεται με την πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, άλλων λαϊκών δικαιωμάτων, όταν συνδυαστεί με την σταθερή μαχητική στάση του ΚΚΕ, με τις ενισχυμένες δυνάμεις των Κομμουνιστών μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και μέσα στη Βουλή, μπορεί να αποκτήσει πραγματικά ριζοσπαστικά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά».