Μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Το έργο “INTERNISA”, που υλοποιείται υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από το ENI CBC “Mediterranean Sea Basin Programme” 2014-2020, φέρνει κοντά φορείς από διαφορετικές μεσογειακές χώρες, με βασικό σκοπό να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα και να μειώσει την ανεργία που αυτό προκαλεί, ιδιαιτέρως στο γυναικείο πληθυσμό.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα,σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών στην αγορά εργασίας.
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο “INTERNISA CAREER WORKSHOP- Making Women Powerful- Εργαλεία Διαχείρισης Καριέρας” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο ONOMA HOTEL στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, επαγγελματίες του τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, εξειδικευμένα στελέχη του τομέα Ανθρωπίνων Πόρων, καθηγητές και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσαν διεξοδικά και μοιράστηκαν με τις γυναίκες που συμμετείχαν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με διάφορα σημαντικά εργαλεία διαχείρισης καριέρας.
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ Άγγελος Χαριστέας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ανάδειξης του ισότιμου ρόλου της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Ο κ. Χαριστέας επεσήμανε ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, αλλάζοντας το τοπίο ως προς τις ζητούμενες δεξιότητες στην αγορά εργασίας καθώς “πολλά από τα σημερινά επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον”. «Αντιμετωπίζουμε μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στον τεχνολογικό χώρο και αυτό είναι κάτι που καλούμαστε όλοι μας να λύσουμε» υπογράμμισε ο κ. Χαριστέας προτρέποντας τις συμμετέχουσες να μην φοβηθούν να ασχοληθούν με επαγγέλματα του τεχνολογικού κλάδου. «Οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άντρες και στον κλάδο της Τεχνολογίας. Άλλωστε, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλέον εντάξει στη στρατηγική τους την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων γυναικών στο εργατικό δυναμικό τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, έως ότου το ψηφιακό μέλλον της Περιφέρειάς μας να περιλαμβάνει ισότιμα και τα δύο φύλα».
Στη συνέχεια του εργαστηρίου, η κ. Καλλίτσα Πανταζή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων καιΣυνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες του έργου “INTERNISA” αναφέροντας τις δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν αλλά και τις δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου.
Επίσης, στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τρόποι χρήσης της διαδικτυακής πλατφόρμας https://internisa.eu/gr/ καθώς και της εφαρμογής (Mobile Application) Εύρεσης Εργασίας του έργου “INTERNISA”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα ευρέσεως εργασίας και στο Mobile Application (My Internisa) του έργου “INTERNISA” ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει και να κάνει αίτηση σε αγγελίες προσφοράς εργασίας και πρακτικής άσκησης, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Τυνησία. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα και το Mobile Application προσφέρουν πλήρη έλεγχο των αιτήσεων του χρήστη, καθώς ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε αίτηση που έχει υποβάλει, να διατηρεί ιστορικό των υποβληθέντων αιτήσεων και να αποθηκεύει αγγελίες. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το βιογραφικό του σημείωμα διαδικτυακά, ενώ έχει πρόσβαση σε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την αγροδιατροφή, την κλωστοϋφαντουργία, τα χρηματοοικονομικά και τον τουρισμό, όπως αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου “INTERNISA”.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά οι πιο περιζήτητες δεξιότητες, οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, οι στρατηγικές και οι τεχνικές κατά την αναζήτηση εργασίας, ο ορθότερος τρόπος σύνταξης ενός βιογραφικού σημειώματος αλλά και οι διαδικτυακοί τρόποι αναζήτησης εργασίας. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν προβληματισμοί που έθεσαν οι ίδιες οι συμμετέχουσες.
Βιωματικές ασκήσεις, όπως η προσομοίωση μιας πραγματικής συνέντευξης, κέρδισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν και έδωσαν την ευκαιρία για εποικοδομητικές ζωντανές συζητήσεις. Ακόμη, στο εργαστήριο παρουσιάστηκε αναλυτικά το “LinkedIn”, ως ένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά μέσα δικτύωσης.
Εισηγητές του εκπαιδευτικού εργαστηρίου ήταν οι: Δημήτρης Στεφανίδης – Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επικοινωνίας, Δανάη Κολωνιάρη – Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μαρία Σαράφη – Digital Marketing & Communication Expert, Δημήτρης Μαχαιρίδης – Talent Acquisition Manager, Ιωάννης Κουμάντος – Σύμβουλος επιχειρήσεων, Ιωάννα ΔανδέλιαCommunication & Marketing Strategist, Κρίστυ Κωστάρα – Σύμβουλος Καριέρας & Ανθρώπινου Δυναμικού, Μαρία Ράμμου – Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων στη Veltio και Ειρήνη Κόντρα – Business/ Leadership/Career Coach & Mentor Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις του έργου “INTERNISA” προς μια πιο «έξυπνη» αγορά εργασίας συνεχίζονται με προγραμματισμένες δράσεις που περιλαμβάνουν τη διοργάνωση μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις εργασίας με τίτλο “INTERNISA Job Fair”, στις 28 και 29 Μαρτίου 2023, στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Digital Transformation and Digital Skills Center (DT&S) – Cisco, στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21, στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της διοργάνωσης “INTERNISA Job Fair” είναι να αναδείξει ευκαιρίες απασχόλησης, να προωθήσει ψηφιακά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στην αγορά εργασίας, να λειτουργήσει ως σημείο επαφής και γνωριμίας μεταξύ επιχειρήσεων και υποψηφίων με ψηφιακές δεξιότητες (βασικές, ενδιάμεσες ή προχωρημένες) και να ενημερώσει το κοινό για τα επαγγέλματα τουτεχνολογικού κλάδου, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τους τομείς σύγχρονης εξειδίκευσης.
Το έργο “INTERNISA”, η διάρκεια του οποίου είναι 30 μήνες, υλοποιείται σε συνεργασία με το “Al- Balqa Applied University” στην Ιορδανία, το “Catalan Youth Agency” και το “Andalusian Federation of Towns and Provinces” στην Ισπανία, την “ActionAid” Ελλάδας και Παλαιστίνης, την “SQLI Services” στην Τυνησία, το “Chamber of Commerce, Industry and Agriculture of Beirut and Mount Lebanon” στο Λίβανο και το “Arrezzo Innovazione” στην Ιταλία.