Τη δραματική καθυστέρηση της κύρωσης από την ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε βάρος των θυμάτων έμφυλης βίας, ανέδειξε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει σχετικού ψηφίσματος.
Η Ευρωβουλευτής, που σε σειρά παρεμβάσεών της σε εκθέσεις και ψηφίσματα έχει θέσει ως κυρίαρχο ζητούμενο την άμεση κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τόνισε ότι η Σύμβαση αυτή αποτελεί το «πιο ουσιαστικό, ισχυρό και ολοκληρωμένο εργαλείο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Επισήμανε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από το Συμβούλιο για να κυρωθεί άμεσα από την ΕΕ η Σύμβαση.
Απευθυνόμενη προς την Επίτροπο Ισότητας Έλενα Ντάλι, τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει στην Κύρωση της Σύμβασης και οφείλει να το πράξει άμεσα, αξιοποιώντας τη σχετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη να την εφαρμόζουν στην πράξη στις εθνικές νομοθεσίες και πολιτικές τους.
Σημειώνεται ότι έξι χώρες της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής κυρώσει τη Σύμβαση, ενώ η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Σύμβαση.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:
“Η πρόοδος στο αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι ανεπαρκής, ενώ η έμφυλη βία παραμένει μία παγκόσμια πληγή, με εκρηκτικές διαστάσεις, που συχνά αποσιωπάται και το πραγματικό της μέγεθος δεν αποτυπώνεται.
Θρηνούμε θύματα από εγκλήματα που θα μπορούσαν να είχαν έγκαιρα αποτραπεί. Και αυτό συνιστά αποτυχία όλων μας. Τα περιστατικά κακοποίησης πληθαίνουν και η θλιβερή λίστα των γυναικοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πιο ουσιαστικό, ισχυρό και ολοκληρωμένο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η κύρωση της έχει καθυστερήσει δραματικά.
Κυρία Επίτροπε, χρειάζεται πολιτική βούληση από το Συμβούλιο, διότι το Δικαστήριο της ΕΕ, γνωμοδότησε ότι ακόμη και χωρίς την επικύρωσή της από όλα τα Κράτη Μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και οφείλει να το κάνει άμεσα. Και όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν πλήρως το σύνολο των μέτρων που απορρέουν από τη Σύμβαση στις εθνικές νομοθεσίες και στις πολιτικές τους.”