Ελλάς – Γαλλία – στρατιωτική συνεργασία: Η συμφωνία που προκαλεί νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν

Βασίλης Σκουλαράκος

Οι στοχευμένες κινήσεις Αθήνας και Παρισιού που αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο – Πώς ο Μακρόν κάνε πράξη τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Μητσοτάκη – Οι καθοριστικές ενέργειες Παναγιωτόπουλου

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική συνεργασία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στην επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας, Ελλάδα και Γαλλία είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους.

Με μεθοδικές κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες, Αθήνα και Παρίσι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια σειρά από κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Μπορεί η προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra να έχει προς το παρόν «παγώσει» και η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) να μην βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών, ωστόσο, Μητσοτάκης και Μακρόν δημιουργούν μια συνεργασία σε πολύ στέρεες βάσεις η οποία ενισχύεται συνεχώς.

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», που θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Εμιράτων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων του Παρισιού για εντατική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και ισχυροποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλα, οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί αποδίδει συνεχώς καρπούς, τόσο στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου τα Rafale είναι έτοιμα να τροχοδρομήσουν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, αλλά και σε περαιτέρω αμοιβαία στρατιωτική στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, Παναγιωτόπουλος και Παρλί φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αναβάθμιση και ενίσχυση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική επιχείρηση υπό γαλλική ηγεσία. Μάλιστα, Αθήνα και Παρίσι συζητούν για αύξηση της ελληνικής παρουσίας εκεί, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται αποσπασμένα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, ώστε να τοποθετηθεί εκεί ολιγομελής ομάδας των ειδικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε πως μετά τη συμφωνία για απόκτηση μία μοίρας των πανίσχυρων μαχητικών Rafale 4,5 γενιάς και τις αποφάσεις για υποστήριξη των 25 Mirage 2000-5, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προχωρά και στην αναβάθμιση των γαλλικής κατασκευής UAV τύπου Sperwer.

Τέλος, μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη είναι πως από το ΓΕΕΘΑ αποφασίστηκε η Ελλάδα να στείλει έναν αξιωματικό στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αρχική απόφαση του ελληνικού «Πενταγώνου» ήταν να σταλεί ένας αξιωματικός στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, ωστόσο, οι Γάλλοι πρότειναν ο Έλληνας αξιωματικός να πάει ένα επίπεδο παραπάνω και να φοιτήσει Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών που θα λαμβάνουν μέρος.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις Αθήνας και Παρισιού προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς, μιας και η Γαλλία ισχυροποιεί την παρουσία της στη Μεσόγειο και μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια του «σουλτάνου» τόσο στη βόρεια Αφρική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται επιτέλους αποφασισμένη να θέσει κυρώσεις στην Άγκυρα για τις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και ενώ αναμένεται με αγωνία η στάση που θα κρατήσει η νέα αμερικανική ηγεσία, υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Exit mobile version