Ελληνοτουρκικά: Πριν το τετ-α-τετ με Δένδια, ο Τσαβούσογλου στοχοποίησε ξανά το Καστελόριζο!

«Μικροσκοπικό νησί» χαρακτήρισε το Καστελόριζο – Στην Μπρατισλάβα επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δήθεν «μαξιμαλιστικές» – Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές

Ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα της ελληνικής διπλωματίας «πού το πάει η Τουρκία» έδωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο «μαξιμαλιστικές». Λίγο μετά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέλαβε να παρουσιάσει με ακόμη μεγαλύτερες λεπτομέρειες την αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας.

Πριν την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο φόρουμ «GlobSec 2020» επί της ουσίας προπαπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις μπροστά σε ένα ακροατήριο που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Μιλώντας χωρίς αντίλογο σε θεματική ενότητα με τίτλο «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε συγκεκριμένους χάρτες με τις ελληνικές και τις τουρκικές απόψεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή σκοπό να αποδομήσει τις ελληνικές θέσεις, επιχειρώντας να διαδώσει τις τουρκικές αξιώσεις σε ένα διεθνές ακροατήριο.

https://www.youtube.com/watch?v=lKn2zlh_v68&feature=emb_title

Ειδική αναφορά έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Καστελλόριζο παρουσιάζοντας κάρτα με τρεις χάρτες που αποτυπώνουν την τουρκική πολιτική για το Καστελλόριζο που προφανώς είναι κάρφος εν τω οφθαλμώ της Άγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Καστελλόριζο «μικροσκοπικό νησί» ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και
Αποκλειστική ΟΙκονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως ανήκουσες σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με εντάσεις η ημίωρη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Μετά την επανάληψη της τουρκικής προπαγάνδας μπροστά στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας της Μπρατισλάβας, όπου και οι δύο υπουργοί ήταν ομιλητές (αλλά σε διαφορετικές θεματικές ενότητες).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για την μονομερή, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Κατά πληροφορίες, η περίπου ημίωρη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάποιες στιγμές έντασης. Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν όσο και η προπαγανδιστική τοποθέτηση Τσαβούσογλου δεν αφήνουν να δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες για το περιθώριο συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Exit mobile version