Η νέα κόλαση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άστεγοι έχει όνομα: lockdown. Ποια είναι τα μέτρα για μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την στιγμή που η χώρα είναι σε «κλουβί»;
Το lockdown είναι ο νέος γολγοθάς που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άστεγοι στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας.
Οι πρόσφατες φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας δείχνουν τους δρόμους άδειους από κόσμο, αλλά όχι από τους «μόνιμους» κατοίκους τους. Οι άστεγοι συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ενώ μετατρέπονται άθελα τους σε φορείς του κορονοϊού.
Μάλιστα, η Πολιτεία δείχνει τα δόντια που φοβούνται χιλιάδες πολίτες, καθώς δεν έχει ανακοινώσει αναλυτικά δράσεις και μέτραγια τους αστέγους, που αποτελούν έναν νέο Οδυσσέα στο σύγχρονο κόσμο.
Κυβερνητικά στελέχη μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές και τα social media έχουν φροντίσει να πουν όλα τα μέτρα που αφορούν όσους έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους ή δεν διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, καμία αναφορά, ωστόσο, δεν έχει γίνει για τους αστέγους.
Ακόμη και στις ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας, όπου ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε αναλυτικά τα νέα μέτρα, δεν έκανε καμία αναφορά στην συγκεκριμένη ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Και δεν έγινε ούτε μια φορά!
Μόνο σε κάποιες… πίσω σελίδες εντοπίζεται η είδηση που αναφέρει πως η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε με τον Χρήστο Αλεφάντη ο διευθυντή σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», για να συζητήσουν από κοινού δράσεις που θα βοηθήσουν τους άστεγους πολίτες.
Εκεί αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες του περιοδικού, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως με την ψήφιση επικείμενου νομοσχεδίου, όλοι οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας θα λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Αν κρίνει όμως κάποιος από ότι έγινε στο προηγούμενο lockdown, γνωρίζει πως η Πολιτεία θα λάβει (εάν γίνει) μέτρα, ύστερα από την καταγραφή που θα προκαλέσει η αδιαφορία της.
Χαρακτηριστικά, στη καραντίνα της άνοιξης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θεώρησαν σκόπιμο να κόψουν πρόστιμα στους αστέγους,γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.
Εν έτη 2020 δηλαδή, κρίθηκε σωστό να τιμωρηθούν άνθρωποι, γιατί αναζητούν να επιβιώσουν στη κυριολεξία, διχως να έχουν λάβει κρατική άδεια!
Μάλιστα, τότε το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά από ανακοίνωση της «ΆΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», με αποτέλεσμα να παραδεχτεί η ΕΛΑΣ πως μοιράστηκαν πρόστιμα σε άστεγους.
Ειδικότερα, η οργάνωση είχε αναφέρει πως η ανακοίνωσή της για την επιβολή προστίμων σε άστεγους λόγω «άσκοπης μετακίνησης» προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αστυνομίας, καθώς και ότι το Γραφείο Παραβάσεων της Διεύθυνσης της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της ΜΚΟ και δεσμεύτηκε, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της οργάνωσης, ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες μέρες σε επιβεβαιωμένα άστεγους, με την παραπάνω αιτιολογία.
Δράσεις…
Μέχρι στιγμής, δράσεις οι οποίες ενημερώνουν τους αστέγους για την κατάσταση που επικρατεί στο lockdown πραγματοποιούνται από την ομάδα streetwork του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών.
Όπως είχαν πει στο iEidiseis.gr βγαίνει στους δρόμους της πρωτεύουσας, επισκέπτεται όλα τα στέκια και κάνει παρεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν από φροντίδα μικρών τραυμάτων, ενημέρωση, διανομή υλικού πρόληψης για τους χρήστες (ειδικό Kit με σύριγγες, προφυλακτικά κλπ), ειδικών μικρών γευμάτων που μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους αλλά και συζήτηση για τα ειδικά προβλήματα που μπορεί να ταλανίζουν τον καθένα από αυτούς τους ανθρώπους.
Ειδικά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε στην ζωή μας μπήκε και ο κορονοϊός, τα μέλη της ομάδα streetwork ενημερώνουν για την πανδημία, μοιράζοντας φυλλάδια και προστατευτικά υλικά, κάτι που γίνεται και στο «στέκι» της Καποδιστρίου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης σημειώνει πως στον ξενώνα του Οργανισμού ζουν 90 άνθρωποι (σχεδόν μόνιμα με την έννοια ότι κανείς δεν τους ζητεί να φύγουν αλλά είναι και ελεύθεροι να το κάνουν), εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει 4.
Εν έτη 2020 λοιπόν με μια παγκόσμια πανδημία να θερίζει τον πλανήτη, αναζητούνται την τελευταία στιγμή μέτρα προφύλαξης για τους αστέγους, οι οποίοι θα πληρώσουν άθελα τους ένα βαρύ τίμημα.
Άραγε τα μέτρα όταν και αν ανακοινωθούν θα τεθούν αμέσως σε ισχύ ή θα εφαρμοστούν όπως η τηλεκπαίδευση;