Ένας Έλληνας επιστήμονας υποψήφιος για το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας

Η καλή είδηση της ημέρας! Ένας Έλληνας επιστήμονας και συγγραφέας βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους για το ετήσιο βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας.

Ο Dimitris Xygalatas, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, βρίσκεται με το βιβλίο του Η δύναμη της τελετουργίαςστη βραχεία λίστα της Βρετανικής Ακαδημίας ανάμεσα σε άλλα αξιόλογα έργα. Μια σημαντική είδηση που μόνο περήφανους μας κάνει!

Το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας απονέμεται κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια σε μη μυθοπλαστικά βιβλία. Η Ακαδημία αναγνωρίζει και βραβεύει το έργο εκείνο που αναζητά την αλήθεια και τη λογική στα πιο δύσκολα μέρη και φωτίζει όλα εκείνα που ενώνουν, διαχωρίζουν και τελικά διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα παγκοσμίως.

Η απονομή θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου ενώ το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 λιρών.

Με το βιβλίο του Η δύναμη της τελετουργίας, ο Dimitris Xygalatas  κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας μέσα από συμβολικές πράξεις που μας ενώνουν, μας χωρίζουν και μας εμπνέουν.

«Η ανθρώπινη ανάγκη για τελετουργία είναι πανάρχαια, είναι μέρος του είναι μας και στον δυτικό κόσμο αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν εξαλείφεται η τελετουργία αλλά απλώς αλλάζει μορφές», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑGAZINO.

Η τελετουργία είναι ίσως το αρχαιότερο και σίγουρα το πιο αινιγματικό γνώρισμα της ανθρώπινης κουλτούρας.

Τελετές που μοιάζουν να μην έχουν κανένα απολύτως νόημα υπάρχουν σε όλες τις γνωστές κοινωνίες από τις χειραψίες και τις κατάρες μέχρι τα καψόνια και τις παρελάσεις.

Παρότι όμως οι τελετουργίες είναι πανανθρώπινες και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες ανά τους αιώνες, η λογική τους παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα

Από τις ελληνικές τελετές πυροβασίας μέχρι τις τρομακτικές τελετουργίες της Αμαζονίας, ο ανθρωπολόγος και ψυχολόγος Dimitris Xygalatas καθοδηγεί τους αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη νέα επιστήμη της τελετουργίας, εξερευνώντας και εξηγώντας την τάση όλων των ανθρώπινων κοινωνιών να τηρούν φαινομενικά παράλογα και δυσνόητα έθιμα που ενσωματώνουν τον ρυθμό, τον χορό, τη μουσική, τον πόνο και τη θυσία.

Το βιβλίο αυτό, πλούσιο σε εθνογραφικές λεπτομέρειες, προσωπικές αφηγήσεις και ψυχολογικά πειράματα, περιγράφει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα επιστήμη, σε συνδυασμό με τη σοφία που περικλείεται στις αρχαίες παραδόσεις, ώστε να πορευτούμε με νέες προοπτικές στη ζωή μας, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να ενδυναμώσουμε τις κοινότητές μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BHMAGAZINO ο Dimitris Xygalatas  Ξυγαλατάς αναφέρθηκε εκτενώς και στις πένθιμες τελετουργίες λέγοντας πως «το κοινό που έχουν σχεδόν όλες οι πένθιµες τελετουργίες είναι ότι κάνουν αυτή τη µετάβαση, την αποκοπή της σχέσης µε ένα αγαπηµένο πρόσωπο, πιο σταδιακή».

«Ο θρήνος και η επαφή µε τον νεκρό θεωρούνται απαραίτητα. Σε κάποιες κοινωνίες αυτή η επαφή µπορεί να διαρκεί µήνες ή και χρόνια. Αναφέρω στο βιβλίο µια φυλή στην Ινδονησία, την Τοράτζα, στην οποία, όταν πεθαίνει κάποιος στην οικογένεια κρατούν τον νεκρό στο σπίτι σχεδόν έναν χρόνο, τον αλείφουν µε ειδικά έλαια ώστε να µην αποσυντεθεί το σώµα και στη διάρκεια του χρόνου τού φέρνουν φαγητό, του µιλάνε, του συµπεριφέρονται σαν να είναι ακόµη µέλος της οικογένειας και όλον αυτόν τον καιρό προετοιµάζουν µια κηδεία που είναι µια µεγάλη τελετουργία.

»Περιλαµβάνει θυσία βουβαλιών, όπως και τη διάνοιξη ενός τάφου µέσα στον βράχο, ενώ κάθε δύο τρία χρόνια ξαναβγάζουν το αποξηραµένο σώµα και το περιφέρουν στο χωριό. Αυτή τη στιγµή έχω µια υποψήφια διδάκτορα η οποία θα κάνει έρευνα µε αυτή τη φυλή. Καταλήγουµε ότι µέσω της παρατεταµένης επαφής µε τον νεκρό κάποιες από αυτές τις τελετουργίες µειώνουν τα επίπεδα άγχους από αυτή την τροµερή απώλεια. Προς το παρόν δεν έχουµε αυτά τα στοιχεία, είναι κάτι που θέλουµε να µετρήσουµε».

Ο Dimitris Xygalatas είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Ανθρωπολογία και στις Ψυχολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ανθρωπολογίας. Έχει επίσης διατελέσει ερευνητής στα πανεπιστήμια του Άαρχους και του Πρίνστον, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου LEVYNA στην Τσεχία και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τις Γνωστικές και Εξελικτικές Επιστήμες της Θρησκείας. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα. Για το ρηξικέλευθο έργο του έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως στους New York Times, στο National Geographic, στην Daily Mail, στον Guardian, στο PBS, στο Discovery Channel και στο History Channel.

Exit mobile version