Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και για την υστέρηση που υπάρχει στη χώρας μας στην ενσωμάτωση της δικαιωματικής αναπηρίας ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών στη χθεσινή συνεδρίασή του ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Γ.Βαρδακαστάνη, Δ. Ρωσσάκης.
Όπως είπε από το 2012 που κυρώθηκε στην ελληνική Βουλή η σχετική σύμβαση του ΟΗΕ (άρθρο 3), έχουν περάσει 10 χρόνια χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στη χώρα μας.
Ως υπεύθυνος για την Κ. Μακεδονία του έργου «Ενημέρωση των Αιρετών στελεχών της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας με στόχο την ενσωμάτωσή της στις τοπικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές», ο εισηγητής απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ συναντούν ευήκοα ώτα στο συγκεκριμένο δήμο.
Αναφερόμενος στη μακρόχρονη συνεργασία της δημοτικής αρχής με την ΕΣΑμεΑ και τις επισκέψεις συνεργασίας που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο πρόεδρος της Ένωσης Γ. Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε τα προβλήματα που συναντά ο φορέας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ: «Όσο απομακρυνόμαστε από τον αστικό ιστό αδυνατίζει η δύναμη της διεκδίκησης για τα άτομα με αναπηρία γιατί δεν υπάρχουν σωματεία για να υποστηρίξουν το έργο και την προσπάθεια μας», επισήμανε. Αναδεικνύοντας το έργο που επιτελείται στις δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο κ. Ρωσσάκης ζήτησε τη συνδρομή των αιρετών όλων των παρατάξεων για να υποστηριχθούν περαιτέρω οι δράσεις για την αναπηρία.
Εκπροσωπώντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα ΑμεΑ Σοφία Ασβεστά, μετέφερε την κραυγή αγωνίας των γονέων ΑμεΑ τονίζοντας ότι κάποιες μορφές αναπηρίας είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να εκπροσωπηθούν λόγω της μορφής τους. «Οι άνθρωποι αυτοί εκπροσωπούνται από τους γονείς τους, και το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή;» αναρωτήθηκε.
«Οι γονείς των ΑμεΑ καθημερινά αγωνιούν», επισήμανε και με την ιδιότητα της μητέρας παιδιού ΑμεΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία «της συμπερίληψης και της ωρίμανσης της κοινωνίας», ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ώστε να αγκαλιάσει και να συνυπάρξει με τα ΑμεΑ σε κάθε τοπική κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή έκανε αναφορά στην πρόταση που υπέβαλε στο δήμαρχο και τους συναρμόδιους αντιδημάρχους για πιλοτική εφαρμογή δράσεων με τη μορφή συναντήσεων και στόχο τη διασύνδεση των ΑμεΑ και των νέων σε προσβάσιμους χώρους για την παράλληλη κοινωνικοποίηση όλων.
Ειδική μνεία στον διεθνώς αναγνωρισμένο για τη δράση του πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη και την πολύχρονη συνεργασία τους έκανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Χαρακτηρίζοντας ως έκφανση φασισμού τη μη αντίληψη των δικαιωμάτων που έχουν τα ΑμεΑ από την κοινωνία, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ προχωρά η καταγραφή των «κόκκινων σημείων» στο δήμο μας προκειμένου να ακολουθήσουν παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους. Τονίζοντας ότι «δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια αλλά αποτελεί υποχρέωσή μας να παρεμβαίνουμε», ο δήμαρχος σημείωσε ότι «παρά τα βήματα που έχουν γίνει στο δήμο μας σε επίπεδο δομών (ΚΔΑΠμεΑ, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) που ως ένα βαθμό τον καθιστούν πρωτοπόρο, εντούτοις πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα και πολλές διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο κοινωνικής ένταξης». Είπε ακόμη ότι συμμερίζεται την αγωνία των γονέων και υπενθύμισε ότι στήριξη των ΑμεΑ παρέχεται στο δήμο μας και μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Θετικό αποτύπωμα άφησε η ενημερωτική συνάντηση σε όλες τις παρατάξεις ενώ από την πλευρά τους τονίστηκε η ανάγκη για διαρκή εγρήγορση σε θέματα προσβασιμότητας στην πόλη μας. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ Δημήτρης Ρωσσάκης υπεύθυνος της ενημερωτικής δράσης για την Κεντρική Μακεδονία και Καλλιόπη Αδαμάκη, νομικός, επισήμαναν ότι αυτό που πρέπει ν’ αλλάξει είναι η κοινωνία για να γίνει ασφαλής σε όλα τα επίπεδα για τα ΑμεΑ με ταυτόχρονη διάχυση και ενσωμάτωση της αναπηρίας στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα (disability mainstreaming).