Το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού του Μεγάρου Μουσικής απέσπασαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Ιδρύματος. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ενώ τη συναυλία τίμησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος του ΟΜΜΘ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου καθώς και Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Για περισσότερο από δύο ώρες, χριστουγεννιάτικοι ύμνοι, με το έργο «Αινείτε Αυτόν… Ωδή στην γέννηση του Κυρίου» του Γεωργίου Πατρώνα, παραδοσιακά κάλαντα, επιλογές τραγουδιών και οργανικών σκοπών από τις ελληνικές παραδόσεις και το έργο «Δοξαστικό» του Μάνου Αχαλινωτόπουλου με σολίστ τον Χρήστο Χαλκιά, καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια μεγάλης Χριστουγεννιάτικης συναυλίας, ο Βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες», η «Ορχήστρα Βιολιώνε» και τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος ΜΕΤ δημιούργησαν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, γεμάτη από χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπρύτανη Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητή Αλέξανδρου Χατζηγεωργίου, ο οποίος αφού καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό, αναφέρθηκε στη ζωτική λαχτάρα των ανθρώπων μέσα από τη Θεία Γέννηση να βρουν ελπίδα και εμπιστοσύνη αλλά και στην αισιοδοξία που έφερε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.
Αμέσως μετά τη λήξη της συναυλίας, τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος με προσηνές και ταυτόχρονα πατρικό ύφος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του πρώτα από όλα προς τα παιδιά, που όπως είπε «έφεραν αγέρα από το μέλλον», αλλά και προς όλους και όλες που συμμετείχαν στην συναυλία και «μας έφεραν φως». Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, «Γεμίσαμε φως, χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε μέχρι τα Άγια Χριστούγεννα».
Ο ίδιος επισήμανε, εισπράττοντας τον ενθουσιασμό του κοινού ότι, «αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, η πόλη δεν παύει να με εκπλήσσει θετικά. Γιατί αυτό που άκουσα απόψε εδώ, δεν το έχω ξανακούσει πουθενά και μόνον στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσα να το ακούσω. Πριν έρθω μου είχαν πει ότι την πόλη αυτήν θα την ερωτευθώ. Αλλά η πόλη είναι οι άνθρωποί της, Και πράγματι κάθε μέρα που περνά σας αγαπώ ακόμη περισσότερο».
Το μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε περιελάμβανε τις ακόλουθες ενότητες:
Βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες»
Ο γυναικείος βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες» του Εργαστηρίου Ποιητικής, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 το ταξίδι του με στόχο την εκμάθηση και διάδοση της εκκλησιαστικής, κοσμικής, λόγιας, δημώδους και παραδοσιακής μουσικής. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 εμφανίσεις σε Λειτουργικές πράξεις, συναυλίες και συνέδρια. Επιμέλεια και διδασκαλία συνόλου: Γεώργιος Πατρώνας
Ορχήστρα Βιολιώνε
Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018 και αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες της ειδίκευσης βιολιού. Βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου από τις ελληνικές παραδόσεις, καθώς και από αυτές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέων σύγχρονων συνθέσεων. Στόχος της Ορχήστρας είναι να τροφοδοτήσει το πεδίο τεχνογνωσίας της ερμηνείας των τοξοτών εγχόρδων εν γένει με νέα στοιχεία τα οποία θα συμβάλουν στην ανάδειξη της εκφραστικής ιδιοτυπίας της «γλώσσας» της οικογένειας του βιολιού στις διάφορες λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Η Ορχήστρα Βιολιώνε έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 εμφανίσεις σε προβεβλημένους χώρους, αρκετές εκ των οποίων έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Ζαρίας
Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια παρουσιάζουν οργανική και φωνητική μουσική από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις γειτονιές της Ανατολής ισορροπώντας ανάμεσα στην προφορική παράδοση και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γιάννης Ζαρίας, Γεώργιος Πατρώνας, Σωκράτης Σινόπουλος, Νατάσα Τσακηρίδου.