Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι την επιστρεπτέα προκαταβολή
Το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Φεβρουαρίου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οπως έχει γίνει γνωστό, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 22 Φεβρουαρίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με ποσά τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ.
Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport για τις αιτήσεις.
Ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω κορονοϊού αφορά στον τζίρο του Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 θα μοιραστούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα πληρωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Η κρατική ενίσχυση θα αφορά στην απώλεια τζίρου μόνο για το μήνα Ιανουάριο, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και θα δοθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται:
- στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν
Η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα παρακάτω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:
α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε μήνα.
β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
- τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
- το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,
- το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Δικαίωμα διόρθωσης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει μόνο για τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021.