Την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία και ιδίως τη νεολαία, αλλά και τη σημασία του διαρκούς αγώνα για το αύριο στην αναζήτηση νοήματος στη ζωή, επεσήμανε ο Γεώργιος Αλ. Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Alumil Α.Ε.», κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Έπεσα πολλές φορές στη ζωή μου, αλλά πάντα σηκωνόμουν με νέα ορμή, με περισσότερο πείσμα και επιμονή. Όχι γιατί κινδύνευε η ευημερία μου, αλλά γιατί ήθελα να δημιουργώ, να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο, για να χαίρομαι τη ζωή. Γιατί, τι νόημα έχει η ζωή αν απλώς σου την χαρίσουν, χωρίς να αγωνιστείς για αυτήν;», επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία του με τίτλο «Διασχίζοντας τον Ωκεανό», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Alumil Α.Ε.».
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλια, του μέχρι πρόσφατα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Γεωργαντά, επιφανών μελών του επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπων της Εκκλησίας, του διπλωματικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών και φοιτητριών, καθώς και κοινού.
Η εκδήλωση άρχισε με την προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Γεωργίου Μυλωνά, τονίζοντας ότι η απόφαση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων να τον αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορά του, ήταν εξαιρετικά εύστοχη, καθώς ο τιμώμενος όχι μόνον αποτελεί εξέχον μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, αλλά και «έναν ακέραιο άνθρωπο που στη διάρκεια του πλούσιου σε εμπειρίες, συναισθήματα και παραστάσεις βίου του, διατηρεί μέχρι σήμερα ανόθευτο το χάρισμα και την ικανότητα να εμπνέει».
Ο κ. Κατρανίδης επισήμανε ότι εκτός από την επιμονή στην ποιότητα και την εξωστρέφεια, τόσο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και ο τιμώμενος διαπνέονται, πέραν όλων των άλλων, και από κοινή αντίληψη όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη, με το Ίδρυμα να έχει χαρακτηριστεί ως «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και την εταιρία Alumil να καινοτομεί στην ανάπτυξη του «πράσινου αλουμινίου».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Χρήστος Νεγκάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην προσωπικότητα του κ. Μυλωνά είπε ότι δεν ακολούθησε την πεπατημένη, αλλά αγωνίστηκε για να κατακτήσει τα όνειρά του. Τόνισε, δε, ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη. «Είναι άνθρωπος με όραμα, θάρρος, ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να ανατρέπει ισορροπίες και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους φοιτητές μας».
Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητή Βασιλείου Αλετρά, ο οποίος επισήμανε ότι στο πρόσωπο του Γεωργίου Μυλωνά το Τμήμα τιμά το «ευ επιχειρείν», επισημαίνοντας ότι εν μέσω ασταθούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Alumil κατόρθωσε να έχει αξιοθαύμαστα οικονομικά αποτελέσματα υπό την ηγεσία του κ. Μυλωνά, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Τον Έπαινο προς τον τιμώμενο εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και πρώην Πρύτανης, Γεώργιος Τσιότρας. Ο κ. Τσιότρας παρουσίασε την εντυπωσιακή πορεία του κ. Μυλωνά, από την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη για σπουδές το 1976, όταν και πρωτογνωρίστηκαν, μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά στο ήθος, την ακεραιότητα και το δυναμισμό του τιμώμενου. Χαρακτηριστικά που τον βοήθησαν να ξεπεράσει πολλές δύσκολες στιγμές στη ζωή του, όπως το περιστατικό της απαγωγής του, στο οποίο, όπως τόνισε ο ίδιος, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η σύζυγός του, Νέλλη Μυλωνά. «Ήταν το πρόσωπο-κλειδί όχι μόνον στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Γιώργου, αλλά και στη ζωή του άντρα της ως άξιας συζύγου και μητέρας», είπε ο κ. Τσιότρας.
Επισήμανε ότι «το όνομα του Γιώργου Μυλωνά έχει ταυτιστεί με το αλουμίνιο, ένα μέταλλο που δεν σκουριάζει, ανοξείδωτο. Όπως και ο χαρακτήρας του, ο οποίος παραμένει ακέραιος και αναλλοίωτος όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επιτυχίες και την αναγνώριση, αλλά και παρά τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες. Αν με ρωτήσετε ποια είναι η εικόνα που έχω σχηματίσει στο μυαλό μου για τον Γιώργο Μυλωνά στα χρόνια που τον γνωρίζω, σας λέω ότι τον βλέπω να διασχίζει καθημερινά έναν ωκεανό, άλλοτε με μπουνάτσα, άλλοτε με φουρτούνα, και άλλοτε με κίνδυνο της ζωής του».
«Διασχίζοντας τον Ωκεανό», ήταν και ο τίτλος της ομιλίας του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας «Alumil Α.Ε.», Γεωργίου Μυλωνά, ο οποίος έπειτα από την αναγόρευσή του σε Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και την περιένδυσή του από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Αλετρά με την τήβεννο του Τμήματος και το διάσημο του Πανεπιστημίου, καθώς και την επίδοση από τον Πρύτανη κ. Κατρανίδη αναμνηστικής πλακέτας, απευθύνθηκε στο ακροατήριο.
Περιέγραψε με συγκίνηση την προσωπική περιπέτεια της απαγωγής του και τα έντονα συναισθήματα που του είχε δημιουργήσει: «Τον Ιούνιο του 2008, στη διάρκεια της απαγωγής μου, συνειδητοποίησα πόσο τρομερό είναι το να μη μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Τίποτε! Απολύτως τίποτε! Ένα μυαλό σε υπερδιέγερση χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα!».
Συνέχισε να μιλά για την κρίσιμη χρονιά του 2008 λέγοντας ότι «όταν λίγο αργότερα από την απελευθέρωσή μου ήρθε η κατάρρευση της Lehman Brothers και μαζί της η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας υπήρξε η απόλυτη ανατροπή. Κανένας δεν το είχε προβλέψει. Κανένας δεν ήξερε τι μέλλει γενέσθαι. Ήμουν όμως ελεύθερος! Μπορούσα να δράσω! Για μένα η παγκόσμια κρίση ήταν απλώς θέμα διαχείρισης! Τις δύσκολες καταστάσεις τις διαχειρίζεσαι. Όσο δύσκολες, αντίξοες, καταστροφικές και ό,τι άλλο είναι. Δεν τις αφήνεις να σε πάρουν από κάτω. Σηκώνεις τα μανίκια και αγωνίζεσαι!».
Κάνοντας αναδρομή στην επιχειρηματική του πορεία, τόνισε το ευμετάβλητο και πολλές φορές εχθρικό περιβάλλον που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. «Επιχειρηματική δραστηριότητα καρδιογράφημα», είπε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε, όμως, ότι «είχαμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και τις επιλογές μας. Δεν θέλαμε απλώς να περάσουμε τη μπόρα. Θέλαμε να περάσουμε απέναντι. Να διασχίσουμε το Ωκεανό. Να γίνουμε καλύτεροι».
Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και τις υποδομές, οι προσπάθειες αυτές, όπως είπε, απέδωσαν. Σήμερα η Alumil απασχολεί πάνω από 3.300 ανθρώπους, έχοντας αναπτύξει προϊόντα και τεχνικές λύσεις, για εμβληματικά κτίρια μεγαθήρια σε όλο τον κόσμο, όπως το κτήριο της Google στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια του Covid η στρατηγική μας αποδείχθηκε ευφυής, η δε παραγωγή φασόν, για λογαριασμό μας, από τρίτες διελάσεις στην Ασία, αποδείχθηκε σωτήρια για την εξυπηρέτηση έργων εκτός Ευρώπης, λόγω της πλήρους απορρύθμισης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τόνισε μεταξύ άλλων.
«Όλα αυτά δεν έγιναν εύκολα. Το αντίθετο. Έπρεπε να διαχειριστούμε τους ανθρώπους μας με διαφορετικές κουλτούρες, χρώμα, θρησκείες, νοοτροπίες, με πολλές αποτυχίες από μέρους μας, με μεγάλο κόστος. Έπρεπε να συντηρούμε μια πολύπλοκη πολυεθνική δομή, επενδύοντας σε πανάκριβα custom πληροφοριακά συστήματα και τα τελευταία χρόνια σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, μοναδικά παγκοσμίως. Και όλα αυτά χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση. Χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Μόνο με το πείσμα και την πίστη μας γι’ αυτό που κάναμε».
Συγκινημένος και υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ο κ. Μυλωνάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «εύχομαι, στα χρόνια που θα μου χαρίσει ο Θεός, να έχω την ανείπωτη χαρά να προσφέρω στην πόλη μου, στους νέους της, στο μέλλον της. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή της προσφοράς. Χωρίς ανταλλάγματα!».