“Έρχονται” αγροτικές κινητοποιήσεις μετά τις 15 Ιανουαρίου – Άγνωστος ιός παραμορφώνει τα ροδάκινα σε Πέλλα και Ημαθία

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και ο άγνωστος ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα στον κάμπο της Πέλλας και της Ημαθίας

Μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για κινητοποιήσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζονται για κατά τόπους συνελεύσεις προκειμένου να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων.

 

Η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στη Νίκαια της Λάρισας και συμμετείχαν πάνω από 20 ομοσπονδίες και 100 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη την χώρα.

 

Τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα παραμένουν άλυτα και όπως ανέφερε στο thestival.gr ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου «Ομόνοια» στα Γιαννιτσά, κ. Φάνης Κουτούφης «τα προβλήματα είναι πολλά όπως οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ενώ παλεύουμε και με το υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος, πετρελαίου, εφοδίων κ.α.».

 

Οι αγρότες ζητούν να προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο καθώς με τις σημερινές τιμές δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Πολλοί είναι εκείνοι που εξαιτίας της δυσβάσταχτης τιμής του πετρελαίου καλλιεργούν τα μισά ή και λιγότερα στρέμματα αφού το κόστος παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα και δεν μπορούν να το καλύψουν. Την ίδια ώρα, οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα χαμηλές παρότι τελικά μέσω των εμπόρων τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στο τραπέζι του καταναλωτή.

 

Άγνωστος ιός καταστρέφει ολοσχερώς ροδάκινα, βερύκοκα, δαμάσκηνα

Επιπλέον, όπως είπε στο thestival.gr ο κ. Κουτούφης στην περιοχή της Πέλλας οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με έναν άγνωστο ιό που παραμορφώνει ροδάκινα, βερύκοκα και δαμάσκηνα με αποτέλεσμα όλη η παραγωγή του 2024 να έχει καταστραφεί.

 

Ο ιός που μέχρι στιγμής κυρίως παραμορφώνει κυρίως τα ροδάκινα και λιγότερο τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα παραμένει άγνωστος ενώ δείγματα των παραμορφωμένων καρπών όπως είπε ο κ. Κουτούφης έχουν αποσταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προκειμένου να μάθουν ποιος ιός είναι και κυρίως αν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

«Ο ιός ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από μία φάρμα στα δέκα στρέμματα και πλέον αγγίζει πάρα πολλά στρέμματα. Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί μιλάμε για καταστροφή του ίδιου του δένδρου που μετά χρειάζεται εκρίζωση. Δεν ξέρουμε τι είναι και προς το παρόν το «Μπενάκειο» δεν έχει αποφανθεί για τον ιό, θα πάρει δείγματα και την άνοιξη κλπ. Το ζήτημα είναι όμως ότι η παραγωγή του 2024 καταστράφηκε, δεν ήταν εμπορεύσιμη, ούτε για χυμοποίηση δεν μπορούσαν να πάνε αυτοί οι καρποί» είπε ο κ. Κουτούφης.

 

Το θέμα με τον άγνωστο ιό ξεκίνησε από το χωριό Αμπελιές που βρίσκεται έξω από τα Γιαννιτσά και πλέον «έχει εξαπλωθεί ο ιός κι έχει φτάσει μέχρι και την Ημαθία και στα όρια της Πιερίας».

 

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και υπάρχει ένας αναβρασμός γύρω από αυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Κουτούφης επισημαίνοντας παράλληλα το αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει το μείζον πρόβλημα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

 

«Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Και δεν ξέρουν τι να κάνουν την χρονιά που έρχεται και δεν είχαν εισόδημα και την χρονιά που πέρασε» τόνισε.

 

Με αυτό το μείζον θέμα να ταλανίζει τον κάμπο της Πέλλας, της Ημαθίας και οσονούπω και της Πιερίας, οι παραγωγοί οδεύουν σε κατά τόπους συνελεύσεις δηλώνοντας συντονισμένοι με την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ενώ όπως είπε ο κ. Κουτούφης αναμένεται να γίνει και μια μεγάλη γενική συνέλευση με την συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Exit mobile version