Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την ακρίβεια και ενόψει μάλιστα Πάσχα. Τα συνεργεία ελέγχου είναι στην μέγιστη ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και τεχνητών ελλείψεων.
Οι αρμόδιες αρχές διαπιστώνουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξητική τάση σε μία σειρά από προϊόντα, ειδικά διατροφής, που εν πολλοίς σχετίζονται και με το πασχαλινό τραπέζι. Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε όλους εκείνους που θα επιλέξουν να ανεβάσουν πάνω από ένα επιτρεπτό επίπεδο τα περιθώρια κέρδους. Στη μάχη αυτή θα ρίξουν κάθε όπλο που διαθέτει η Πολιτεία.
Διατροφή και καύσιμα θα είναι οι κλάδοι εκείνοι που αναμένεται να επικεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των ελέγχων στην αγορά.
Και όλα αυτά ενώ η αγορά έχει μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα, χωρίς ωστόσο η κίνηση για την ώρα τουλάχιστον να θυμίζει τις καλές εποχές παρελθόντος.
Η ακρίβεια και το γενικότερο ασταθές περιβάλλον έχει φρενάρει τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί και να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ή ακόμη και να αναβάλλουν προγραμματισμένες αγορές.
Η παγωμάρα αυτή όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να υποχωρήσει άμεσα και σίγουρα όχι πριν από το Πάσχα. Κατά συνέπεια η αγορά θα πρέπει να περιμένει χαμηλότερους τζίρους σε σχέση με το 2019 που ήταν και η τελευταία χρονιά κανονικότητας.
Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό αφού βλέπουν μία ακόμη περίοδο εορταστική, αν όχι να χάνεται να μην είναι η αναμενόμενη σε ό,τι αφορά τους τζίρους.
«Γονατίζει» η ακρίβεια
Το βασικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια. Οι τιμές έχουν παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά αυτό που τρομάζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως στα βασικά είδη διαστροφής, που αποτελούν προτεραιότητα για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35%. Όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, το αρνί φέτος θα κοστίζει 13 ευρώ το κιλό, και επομένως για ένα μέτριο αρνί γύρω στα 10 κιλά μία μέση οικογένεια θα δώσει 130 ευρώ.
Στα υπόλοιπα αγαθά, ένδυσης και υπόδησης δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ωστόσο μάλλον δεν αποτελούν προτεραιότητα για μία μερίδα καταναλωτών.
Αντίθετα τα ταξίδια μάλλον είναι στην κορυφή των επιλογών, ειδικά μετά από δύο χρόνια που το Πάσχα μάλλον δεν ήταν αυτό που όλοι θα ήθελαν. Έτσι λοιπόν αυτό που θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να ταξιδέψουν και έτσι ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος θα πάει προς τα εκεί, έστω και να όλοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν το υπερβολικά αυξημένο κόστος των μετακινήσεων.
Για παράδειγμα η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κατά περίπου 45 λεπτά. Συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 2021 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,601 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες ένα ακριβώς χρόνο μετά η τιμή της ήταν στα 2,046 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 0,445 ευρώ το λίτρο ή σε ποσοστό 28%.
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης, χωρίς την επιδότηση ήταν χθες στα 1,967 ευρώ το λίτρο (1,817 ευρώ με την επιδότηση), ενώ πέρυσι την ίδια ημέρα ήταν στα 1,319 ευρώ, δηλαδή 65 λεπτά πιο ψηλά ή σε ποσοστό 49,12%.
Πηγή: newsit.gr