«Ερώτηση και ΑΚΕ της Πέτης Πέρκα για την αξιολόγηση της Κυβέρνησης βάσει του δήθεν επιτελικού κράτους της ΝΔ»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Πέτη Πέρκα, ενόψει των επικείμενων εκλογών κατέθεσε ερώτηση και Αίτημα κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) για την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης, βάσει των συμβολαίων απόδοσης και αξιολόγησης των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, καθώς και των εκθέσεων αξιολόγησής τους, όπως προέβλεπε το δήθεν επιτελικό κράτος. Η ερώτηση και ΑΚΕ συνυπογράφεται συνολικά από 25 Βουλευτές.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι το επιτελικό κράτος ήταν το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ, δυστυχώς όμως υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς.  Οι τομείς των Μεταφορών και Υποδομών, του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας, της Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Προστασίας του πολίτη, του Αθλητισμού, της Διαφάνειας και του Κράτους Δικαίου, των Δικαιωμάτων, κ.τ.λ. αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτυχίας του επιτελικού κράτους.

Το δήθεν επιτελικό κράτος ν.4622/2019, (Α΄ 133/7.8.2019), προέβλεπε την αξιολόγηση κάθε Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα σε ετήσια βάση για την επίδοσή του, βάσει του Συμβολαίου Απόδοσης που υπογράφεται με τον οικείο Υπουργό, και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του οικείου Υπουργείου. Με καθυστέρηση σχεδόν δυο ετών, εκδόθηκε το απαιτούμενο από το νόμο, υπ’ αριθμ. 32/2021 Π.Δ. «Συμβόλαια απόδοσης και αξιολόγηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων» (ΦΕΚ Α 80/19.5.2021).

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ (49/2021), τα συμβόλαια αυτά θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε κάθε Έλληνα πολίτη, αφού μέσω αυτής της αξιολόγησης, αξιολογείται και η ίδια η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι Γενικοί Γραμματείς εκ των αρμοδιοτήτων τους επικουρούν τη διαδικασία σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών. Επιπλέον Το ΣτΕ έκρινε ότι η Διοίκηση οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίηση και της έκθεσης αξιολόγησης των αξιολογούμενων Γραμματέων, δεδομένου ότι υπερέχει το δικαίωμα της πληροφόρησης των πολιτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταλήγουν σε 4 ερωτήσεις: 1.Υπογράφηκαν τα Συμβόλαια απόδοσης και αξιολόγησης των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων;  2. Δημοσιευτήκαν οι εκθέσεις αξιολόγησής τους; Πόσοι και ποιοι αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικοί; πολύ καλοί; Επαρκείς; μερικώς επαρκείς; ή ανεπαρκείς; 3. H λογική του νόμου Μητσοτάκη το 2014, με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις (25% καλών, 60% μετρίων και 15% ανεπαρκών) στην αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, δεν ισχύει στην περίπτωση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του επιτελικού κράτους;  4. Ποια ήταν η αξιολόγηση της Κυβέρνησης για παράδειγμα στον τομέα των Μεταφορών και Υποδομών για θέματα της ασφάλειας μεταφορών, στον τομέα της Ενέργειας με την υψηλότερη ενεργειακή ακρίβεια στην ΕΕ, στον τομέα της Υγείας με τη πρώτη θέση σε θανάτους από covid στην ΕΕ, στην Οικονομία με έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς και ακρίβειας προϊόντων στην ΕΕ, στην Πολιτική Προστασίας με τον χιονιά στην Αττική οδό, στην Προστασία του πολίτη με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στην Παιδεία με την ισοτιμία των κολλεγίων με τα ΑΕΙ, κτλ;

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζήτησαν με ΑΚΕ να κατατεθούν όλα τα συμβόλαια απόδοσης και αξιολόγησης των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και οι εκθέσεις αξιολόγησής τους, για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας.

Exit mobile version