Ερώτηση Λ. Αβραμάκη, Ν Γκαρά, Β. Κόκκαλη, Μ. Σκούφα και Α. Τόλκα στη Βουλή για το διαρκές σκάνδαλο στην ΕΒΖ

Με πρωτοβουλία των Βουλευτών Λευτέρη Αβραμάκη (Σερρών), Αναστασίας Γκαρά (Έβρου), Βασίλη Κόκκαλη (Λάρισας), Ελισάβετ  Σκούφα (Πιερίας) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθίας) και τη συνυπογραφή 39 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επανέρχεται το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην Βουλή με αφορμή την έφοδο της αστυνομίας και συγκεκριμένα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι εξοπλισμός αξίας πολλών εκατομμυρίων φέρεται να έχει απομακρυνθεί από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, προς άγνωστη κατεύθυνση, γεγονός που αν πιστοποιηθεί συνεπάγεται ευθύνες τόσο για τον ιδιώτη υπενοικιαστή των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ όσο και για τον ενοικιαστή τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι προκειμένου η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει ένα θετικό έργο σε ότι αφορά την ΕΒΖ, αποδέχτηκε μια διάτρητη διαδικασία με αποκορύφωμα την υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής των κτιρίων και του εξοπλισμού της ΕΒΖ με επιφύλαξη υπό την αιγίδα του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί μέχρι σήμερα έχουν τελικά οδηγήσει στην εγκατάλειψη της παραγωγής τεύτλων στη χώρα λόγω του πρωτοφανούς εμπαιγμού των καλλιεργητών και της αθέτησης των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί. Παράλληλα παρατηρείται η διαρκής ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης με τον υπενοικιαστή παρά το γεγονός ότι ακόμα το εργοστάσιο στις Σέρρες δεν λειτουργεί και ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει παραχθεί ούτε ένας κόκκος ελληνικής ζάχαρης. Η φερόμενη δε απομάκρυνση του εξοπλισμού της ΕΒΖ από το εργοστάσιο στο Πλατύ, χωρίς επί της ουσίας να έχει τηρηθεί καμία διαδικασία και χωρίς να φαίνεται να υπάρχει έγκυρη καταγραφή της κατάστασης και της αξίας του συνιστά το τελευταίο σε μια σειρά σκανδάλων που προκλήθηκαν τελικά από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Οι Βουλευτές καταλήγουν τονίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης που εγκρίθηκε δικαστικά βαρύνεται με το καθήκον διαφύλαξης αυτής της συμφωνίας, ενώ στους όρους της επικυρωθείσας δικαστικά συμφωνίας εξυγίανσης περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια τεύτλων και παραγωγή ζάχαρης που συναρτάται άμεσα και αποκλειστικά με τη μη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των εργοστασίων και του εξοπλισμού που βρίσκεται σε αυτά.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, για την απομάκρυνση εξοπλισμού από το εργοστάσιο στο Πλατύ, για τον ρόλο και την εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς και τις ενέργειές της για τη διαφύλαξη της περιουσίας της ΕΒΖ, την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης, τις πρωτοβουλίες για την επανέναρξη της καλλιέργειας τεύτλων, αλλά και τους λόγους επαναλαμβανόμενων ανανεώσεων της σύμβασης με τον υπενοικιαστή δεδομένου ότι αυτός δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ζητούν τέλος να κατατεθούν το σχέδιο εξυγίανσης που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης καθώς και η αρχική σύμβαση μίσθωσης και οι ανανεώσεις που ακολούθησαν την αρχική σύμβαση. Αιτούμεθα επίσης να κατατεθούν το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής που υπογράφηκε με επιφύλαξη καθώς και ο αναλυτικός κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων (κτίρια, εξοπλισμός και κατάσταση – αξία αυτών) της ΕΒΖ που μεταβιβάστηκαν στα SPVs που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς για την αξιοποίησή τους.

Exit mobile version