Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα GERB και DPS ενώθηκαν με το ευρωσκεπτικιστικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη «Βουλγαρική Άνοδο» και το ανοιχτά αντιδυτικό κόμμα «Αναγέννηση» για να σαμποτάρουν ένα βασικό νομοσχέδιο για την πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωζώνη, καθώς οι βουλευτές των κομμάτων δεν εμφανίστηκαν στην ψηφοφορία.
Οι αλλαγές στον Ασφαλιστικό Κώδικα επρόκειτο να ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, αλλά οι βουλευτές των πέντε κομμάτων δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση και έτσι αυτή δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Η ψήφιση του νόμου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η κατάσταση είναι παρόμοια με τις τροποποιήσεις του εμπορικού νόμου και του νόμου για τα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος. Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας θα διαλυθεί την Τετάρτη, αφού δεν κατάφερε να εκλέξει κανονικά κυβέρνηση, και οι πρόωρες γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Μάρτιν Ντιμιτρόφ (Δημοκρατική Βουλγαρία), εξοργίστηκε που το GERB και το DPS σαμποτάρουν μια από τις πιο σημαντικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωζώνη. «Το να αποτυγχάνεις (την είσοδο) στην Ευρωζώνη και να λες ότι είσαι υπέρ του ευρώ είναι δημαγωγία», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Ο Αλεξάντερ Ιβάνοφ, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο παρόντες βουλευτές του GERB, υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά του κόμματος με το επιχείρημα ότι θέλει να προστατεύσει τους Βούλγαρους οδηγούς από την αύξηση της τιμής της ασφάλισης «Αστικής Ευθύνης».
Οι αλλαγές στον Ασφαλιστικό Κώδικα επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων βουλγαρικών εταιρειών από τον ασφαλιστικό τομέα. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιέζουν τη Βουλγαρία να επιλύσει το πρόβλημα της μη καταβολής μέρους των παλαιών υποχρεώσεών της προς το διεθνές σύστημα «Πράσινη Κάρτα», το οποίο διέπει τη λειτουργία της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων «Αστικής Ευθύνης» σε σχεδόν 50 χώρες, αναφέρει η βουλγαρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapool.
Το 2018, η Βουλγαρία ζήτησε να της επιβληθεί παρακολούθηση, όταν οι υποχρεώσεις του βουλγαρικού γραφείου Πράσινης Κάρτας ήταν αξίας 19,6 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γραφείου, Μπόρισλαβ Μπογκόεφ. Από το 2021, οι υποχρεώσεις είναι ήδη περίπου 8-9 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους τόκους. Για την ίδια περίοδο, οι υποχρεώσεις των άλλων χωρών του συστήματος αυξήθηκαν από 7,6 εκατ. ευρώ σε 49,3 εκατ. ευρώ.
Το βουλγαρικό γραφείο ισχυρίζεται ότι οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες είναι θύματα σοβαρής και συστηματικής ασφαλιστικής απάτης, ιδίως στην επικράτεια της Ιταλίας και της Ρουμανίας, όπου λειτουργούν οργανωμένα εγκληματικά σχήματα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στις βουλγαρικές, ιταλικές και ευρωπαϊκές εισαγγελίες.
Για να ανοίξει ο δρόμος προς την Ευρωζώνη, η υπουργός Οικονομικών Ροσίτσα Βέλκοβα προτείνει την εισαγωγή υποχρέωσης στον ασφαλιστικό κώδικα για την ταχεία καταβολή των οφειλόμενων ποσών στο εξωτερικό. Η υπουργός προτείνει αυτό να συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν έχουν αποσταλεί έγγραφα σχετικά με τις ζημίες και τις αποζημιώσεις στα θύματα στο εξωτερικό. Οι Βούλγαροι ασφαλιστές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφαίμαξη των κεφαλαίων των βουλγαρικών ασφαλιστών και σε αύξηση της τιμής της «αστικής ευθύνης» για τους Βούλγαρους.
Στις 13 Φεβρουαρίου, η Βουλγαρία πρέπει να υποβάλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, ενώ βρίσκεται ακόμη στην αίθουσα αναμονής της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, η αντιδυτική «Αναγέννηση» συγκεντρώνει υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διάσωση του βουλγαρικού λεβ και την αναβολή της ένταξης στην Ευρωζώνη κατά 20 χρόνια.
Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/evropaika-diethni/news/esoterikes-triklopodies-gia-tin-entaxiaki-poreia-tis-voylgarias-stin-eyrozoni/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=tuF6AXhIOPpEg..PuyWlHImG4g7xDIZxJLChz7sxvwBm48jgf7GgLQ5BKAKqkfEvSNDEAGknpA