Εστίαση: Δυσοίωνο το μέλλον για τον εμπορικό κόσμο μετά και τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο
Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, καθώς όσο τα κρούσματα της Covid-19 δεν μειώνονται στη χώρα μας, τόσο θα αργήσει το άνοιγμά της.
Το μέλλον για τις επιχειρήσεις διαγράφεται δυσοίωνο, με τους επιχειρηματίες και φυσικά τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς η πανδημία τούς κρατά κλειστούς από τις 2 Νοεμβρίου και ο φόβος για πολλά λουκέτα έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα.
Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, τα μηνιαία έξοδα της μικρότερης επιχείρησης εστίασης, σε παύση λόγω πανδημίας, αγγίζουν τις 3.000 ευρώ. Χρήματα που οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδίδουν, για να ελπίσουν ότι θα μείνουν ζωντανοί μέχρι το πολυπόθητο άνοιγμα.
Το ερώτημα βέβαια είναι πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κατ’ αρχάς Απόκριες τις ξεχνάμε, όπως επίσης ξεχνάμε και το Πάσχα.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η εστίαση το Πάσχα», δηλώνουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας το άνοιγμα της εστίασης μετά τις 10 Μαΐου και μάλιστα με αυστηρά μέτρα.
Την ίδια ώρα καθώς πυκνώνουν τα λουκέτα στην Αθήνα, η επαρχία ζει το δράμα του lockdown σε πολλαπλάσιο βαθμό, καθώς η εστίαση είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.
Αγανάκτηση και ανασφάλεια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμη και τα μαγαζιά που δουλεύουν με delivery ή take away είναι και αυτά σε πτωτική τάση, τουλάχιστον 30% με 40%, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει 30 με 40 μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.
Στο νομό Αχαΐας, ο σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής υπογραμμίζει πως με όρους καθαρά λογιστικούς, το 50% των καταστημάτων στην Αχαΐα πρέπει να κλείσουν και αι να δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή μπορεί να φέρει ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν οι οικογένειες των καταστηματαρχών.