EUROPE DIRECT – ΚΕΔΗΘ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Νοιαζόμαστε, συζητάμε, αναλαμβάνουμε δράση

Θεωρητικοί προβληματισμοί και πρακτικές δράσεις συνδυάζονται στην εκδήλωση που ετοιμάζουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη-ΚΕΔΗΘ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 17.00 στο Ok!Thess (Κυδωνιών 2). Βασικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η έννοια της αστικής ανθεκτικότητας και η ενασχόληση της τέχνης με το συγκεκριμένο θέμα.

Η αστική ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα των πόλεων να επιβιώνουν και να εξελίσσονται ανεξάρτητα από τις χρόνιες πιέσεις και τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο σήμερα που η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις ελληνικές πόλεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πυκνή δόμηση, ελλιπείς υποδομές και υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει στο 3% της έκτασης της χώρας.

Για το θέμα της ανθεκτικότητας και ιδίως σε σχέση με τις αστικές περιοχές θα μιλήσει ο Λέων Καπέτας ειδικός σε θέματα κλιματικής προσαρμογής και ανθεκτικότητας. Ο Φίλιππος Πολατσίδης, μέλος της ομάδας «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης», θα αναφερθεί σε μια άλλη σπουδαία πτυχή της ανθεκτικότητας, που έχει σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη και ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ενασχόληση με την τροφή και τις σχέσεις που διαμορφώνονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της (από τη σπορά μέχρι την ανάκτηση των σπαταλώμενων τροφίμων).

Από την άλλη πλευρά η τέχνη, η οποία αποτελεί έναν ευαίσθητο δέκτη των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες, ασχολείται όλο και πιο εντατικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τον αντίκτυπό τους. Απευθυνόμενη όχι μόνο στη λογική αλλά κυρίως στο συναίσθημα των ανθρώπων, παίζει μεγάλο ρόλο στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση. Δείγματα αυτής της ενασχόλησης της τέχνης θα παρουσιάσει και θα αναλύσει η Θούλη Μισιρλόγλου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μεταφέροντας και την εμπειρία από τη φετινή 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένη στη «Γεωκουλτούρα», μέσα από την οποία διερευνώνται «ζητήματα μνήμης και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης». Στο ίδιο πλαίσιο θα προβληθεί και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Ξανθίππη – Όταν ένας κορμός ξεριζώθηκε», με θέμα ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι μέσα από το οποίο φοιτητές και σπουδαστές αξιοποίησαν τα υλικά απομεινάρια της καταστροφής από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (2020) για να δημιουργήσουν έργα τα οποία παρέμειναν επί τόπου ως μόνιμα εκθέματα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και μια συμβολική ανάληψη δράσης για το περιβάλλον, με σκοπό να κινητοποιήσει τους ανθρώπους της περιοχής, κυρίως τους νέους. Μετά τις ομιλίες θα γίνει εξόρμηση από τον χώρο της εκδήλωσης για τον καθαρισμό του γειτονικού Κελλάριου κόλπου, με υλικά που θα δοθούν στους εθελοντές από τους διοργανωτές. Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση iSea, που έχει ως αντικείμενο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα ολοκληρωθεί με vegetarian μπουφέ από τους Chefs for Zero Hunger, που εδώ και μερικά χρόνια μοιράζουν διακριτικά μερίδες φαγητού στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομιλητές/ριες:

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
17.00-21.00
Ok!Thess, Κυδωνιών 2
Είσοδος ελεύθερη

Exit mobile version