Μεγάλη νίκη για την οικογένεια του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κόντρα στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεωρούσε το θέμα εκτός τους φάσματος αρμοδιοτήτων των οργάνων της ΕΕ, η Επιτροπή PETI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε δεκτή την αναφορά των γονιών του Ζακ, υιοθετώντας μάλιστα την πρόταση του Κώστα Αρβανίτη να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στην Επιτροπή LIBE.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από συνεννόηση και σε συνεργασία με τον Αλέξη Γεωργούλη, που είναι τακτικό μέλος της.
Ο Κώστας Αρβανίτης στην παρέμβασή του, απέκρουσε την «τεχνοκρατική» επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Κομισιόν που υποστήριξαν πως η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται μέσα στα στενά όρια των εθνικών αρμοδιοτήτων, και πρότεινε με καθαρά επιχειρήματα την παραπομπή στην επιτροπή LIBE της οποίας είναι μέλος.
«Να έρθει στη LIBE για όλους τους Ζακ που έχουμε χάσει » είπε ο Κώστας Αρβανίτης, και συνέχισε: «και για τους άλλους που κάποιοι σκέφτονται να τους δολοφονήσουν, επειδή είναι διαφορετικοί, επειδή δεν τους μοιάζουν, επειδή είναι φτωχοί· είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας αυτό το πράγμα· ή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή είναι πρόσφυγας, πιο ανατολικά επειδή είναι γυναίκα, επειδή είναι εργάτης, επειδή είναι Εβραίος, επειδή είναι κάπως.»
Η πρότασή αυτή υιοθετήθηκε ενώ λίγο πριν η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου με τη συγκλονιστική της αξιοπρέπεια έπειθε τα μέλη της Επιτροπής να δώσουν συνέχεια στην αναφορά της και να κρατήσουν την υπόθεση της δολοφονίας του γιου της και της απονομής Δικαιοσύνης για το θάνατό του ανοιχτή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θέλω να ξέρουν όλοι γιατί πέθανε ο γιος μου. Πέθανε γι αυτό που ήταν και γι αυτά που πίστευε, και όχι για τα ψέματα που ακούστηκαν και στο δικαστήριο», είπε η Ελένη Κωστοπούλου απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής.
«Το σκοτάδι του ακροδεξιού μίσους και της ομοφοβίας νικήθηκε από το φως της Αλήθειας!» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τώρα τη δυνατότητα να συμβάλει να μην «δολοφονηθεί» για 2η φορά ο Ζακ Κωστόπουλος, με μια συμμαχία βασισμένη στις πανανθρώπινες αξίες, πάνω σε αυτό που ξεχωρίζει την Ευρώπη, σε αυτό που θέλουμε να είναι η Ευρώπη για τους πολίτες της.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:
«Αντικαθιστώ τον κ Αλέξη Γεωργούλη, με το γραφείο του οποίου συνεργαστήκαμε στενά ακόμη μια φορά. Ήθελα να είμαι σε αυτή τη συζήτηση εδώ. Διότι πριν γίνω ευρωβουλευτής ήμουν δημοσιογράφος και μετέδωσα τα γεγονότα.
Δεν ήταν απλός θάνατος, δεν έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Δολοφονήθηκε. και είπα στον αέρα, τότε, ευτυχώς που υπάρχει το βίντεο Υπάρχει βίντεο μπορείτε να το ζητήσετε να το δείτε.
Τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου. Μάρτυρες υπήρχαν, άλλοι πολίτες που διαμαρτύρονταν αλλά δεν τολμούσαν να σταματήσουν αυτό το έγκλημα, ήρθε η αστυνομία χτυπούσε κι η Αστυνομία.
Και έρχονται και οι τραυματιοφορείς και δεν διαχωρίζουν, παρατηρούν.
Ο άνθρωπος αυτός πέθανε. Και ο άνθρωπος αυτός ήταν γνωστός. ήταν ακτιβιστής, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν ήταν ένας άγνωστος και υπήρχαν πολλά fake news.
Αυτή η οικογένεια, αυτή η μάνα που ήρθε εδώ στα μαύρα, και ο πατέρας του, ήρθαν εδώ στο Ευρωπϊκό Κοινοβούλιο για να ζητήσουν μια αλήθειά και ένα δίκιο για το παιδί τους. Ως πατέρας μιλάω, όχι ως αριστερός ή ευρωβουλευτής, αλλά ως πατέρας.
Να το διαχειριστώ πως; Όταν νοιώθεις ότι ένα ολόκληρο σύστημα μιντιακό, πολιτικό, ακροδεξιό φασιστικό σκοτώνει 2η φορά το παιδί. Κι εδώ έρχεται κι είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς τους Ευρωβουλευτές, τους δημοκράτες Ευρωβουλευτές από όποια χώρα είμαστε, να πούμε ότι η Ευρωβουλή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες για να βρουν το δίκιο τους, αν νοιώθουν ότι δεν…, αλλιώς δεν έχουμε άλλον λόγο ύπαρξης.
Νομίζω λοιπόν ότι το θέμα πρέπει να μείνει ανοιχτό, να έρθει στη LIBE για όλους τους Ζακ που έχουμε χάσει και για τους άλλους που κάποιοι σκέφτονται να τους δολοφονήσουν, επειδή είναι διαφορετικοί, επειδή δεν τους μοιάζουν, επειδή είναι φτωχοί· είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας αυτό το πράγμα· ή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή είναι πρόσφυγας, πιο ανατολικά επειδή είναι γυναίκα, επειδή είναι εργάτης, επειδή είναι Εβραίος, επειδή είναι κάπως…
Εδώ νομίζω, από το ΕΛΚ μέχρι την Αριστερά, στο δημοκρατικό τόξο πρέπει να συμμαχήσουμε, στις πανανθρώπινες αξίες. Αυτό ξεχωρίζει την Ευρώπη από τους άλλους.