Table of Contents
Ένα σεληνιακό τοπίο που θυμίζει έντονα το Σαρακήνικο της Μήλου.
Η Σαντορίνη έχει κερδίσει με απίστευτη ευκολία πολλούς κολακευτικούς τίτλους που μέχρι σήμερα την «κυνηγούν». Γνωστή παγκοσμίως ως «το νησί των ερωτευμένων», κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες ζευγάρια που σπεύδουν να παντρευτούν και αμέσως μετά να φωτογραφηθούν με θέα το απέραντο γαλάζιο, καθώς μαζί με τη Μύκονο βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του συνόλου των ταξιδιωτών.
Διεθνούς φήμης ονόματα, οικογένειες, παρέες φίλων και κυρίως -όπως είναι λογικό!- ζευγάρια δίνουν άλλο αέρα στο νησί κάθε καλοκαίρι, που παρά τις ορδές τουριστών που καταφτάνουν ήδη από τον Μάιο, έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό, ιδιαίτερο από άποψη αρχιτεκτονικής στοιχείο του.
Για πολλούς, η Σαντορίνη κερδίζει σε ατμόσφαιρα, αρχιτεκτονική και θέα, όχι όμως και στις παραλίες της. Άλλοι, πάλι, θεωρούν την άγρια ομορφιά των ακτών της ως ένα ακόμα στοιχείο γεωλογικής ιδιαιτερότητας.
Μία εξ’ αυτών, έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ακόμα και εκείνους που δεν εντάσσουν την πανέμορφη Σαντορίνη στη λίστα με τα ελληνικά νησιά που αποθεώνονται για τις απέραντες ακτές τους και τα κρυστάλλινα νερά τους. Και το όνομα αυτής, Βλυχάδα.
Ένα γεωλογικό πάρκο ανυπολόγιστης αξίας
Πρόκειται για ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ιδιαιτερότητας στο νότιο τμήμα του νησιού που σμιλεύεται από το νερό και τον αέρα για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Πλήρως καλυμμένη από ηφαιστειακή στάχτη και «αγκαλιασμένη» από επιβλητικά λευκά βράχια που μοιάζουν έργο κορυφαίου γλύπτη, η Βλυχάδα φημίζεται για τα καθαρά νερά της και την αίσθηση πως… τηλεμεταφέρει τους λουόμενους στα γυρίσματα ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Οι γεωλογικοί σχηματισμοί των βράχων σε συνδυασμό με την ψιλή μαύρη άμμο και το σκούρο βότσαλο, την καθιστούν ακόμα πιο ιδιαίτερη ακόμα και στα μάτια των πιο ταξιδεμένων επισκεπτών. Η αμμουδιά είναι μεγάλης έκτασης και για όλα τα γούστα, καθώς υπάρχει οργανωμένο -με επί πληρωμή ξαπλώστρες και beach bar- και ανοργάνωτο κομμάτι, όπως επίσης και μεγάλος χώρος για τους λάτρεις του γυμνισμού. Στην περίπτωση των γυμνιστών, το μόνο «δύσκολο» μέρος της συνύπαρξης με τις οικογένειες είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο «στρατοπέδων».
Αλλά εδώ που τα λέμε, κατανόηση να υπάρχει και όλα λύνονται!
Το κολύμπι στη Βλυχάδα είναι κάτι το διαφορετικό. Τα νερά είναι δροσερά και ελαφρώς επικίνδυνα αν επιχειρήσεις να απολαύσεις το μπάνιο σου τις ημέρες που φυσάει. Τα «δύσκολα» δεν σταματούν στον αέρα, καθώς η παρουσία κοτρώνων στην αρχή του βυθού καθιστούν το «μπες – βγες» δύσκολη επιχείρηση, με τη θέα ωστόσο να σε αποζημιώνει για την όποια ταλαιπωρία. Εξάλλου, όταν αποφασίσεις να κολυμπήσεις στη Σαντορίνη, γνωρίζεις εξαρχής πως δεν βρίσκεσαι ούτε στη Μήλο -παρά την ομοιότητα της Βλυχάδας με το Σαρακήνικο-, ούτε στη Σκιάθο, ούτε στην Αμοργό. Εκεί, τα πάντα είναι διαφορετικά.
Ιδανική ώρα για να φτάσει κανείς, είναι νωρίς το πρωί, ιδανικά πολύ πριν τις 11:00, όταν και αρχίζει να καταφτάνει ο περισσότερος κόσμος. Όπως είπαμε, η αμμουδιά είναι μεγάλης έκτασης, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις χώρο για να απλώσεις την ψάθα και την πετσέτα σου… σε απόσταση ασφαλείας από τον διπλανό. Αν δεν επιθυμείς να πληρώσεις κατιτίς παραπάνω, καλείσαι να φτάσεις στη Βλυχάδα οργανωμένος, με πολύ νερό, σνακ και όλα τα απαραίτητα κυρίως αν σπεύσεις να κολυμπήσεις με παιδιά.
Τόσο τα νερά όσο και η θέα είναι κάτι το ανεπανάληπτο, γι’ αυτό και η Βλυχάδα θεωρείται hotspot της Σαντορίνης.
Και τώρα στα δυσάρεστα…
Τον τίτλο του hotspot σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν την απόφαση να χτίσουν μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο σημείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μοναδική θέα στη θάλασσα και το σεληνιακό τοπίο. Δεν μιλάμε, φυσικά, για ξενοδοχείο δύο και τριών αστέρων, μα για επιχειρηματικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ, των οποίων το κέρδος θα είναι τεράστιο. Με τεράστιο κόστος, ωστόσο, στο γεωλογικό πάρκο της Βλυχάδας.
Αυτό, έχει δικαιολογημένα ενοχλήσει μεγάλο μέρος των ντόπιων, οι οποίοι έχουν κάνει καταγγελίες για ελλειπέστατα περιβαλλοντικά νομοσχέδια τα οποία άφησαν «παραθυράκια» σε επιχειρηματίες να σπεύσουν να ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με ρίζες -κυριολεκτικά- στην καρδιά του σεληνιακού τοπίου της Βλυχάδας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σελίδα διαμαρτυρίας «Save Vlyhada – Σώστε τη Βλυχάδα» «από τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα πραγματοποιείται ένα έγκλημα του οποίου οι διαστάσεις αποκαλύφθηκαν ύστερα από αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του Ι.Κ.Α. και της Οικονομικής Εφορίας».
«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το μέρος θα είχε προστατευθεί κάτω από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο. Το μόνο όμως που ισχύει για την περιοχή είναι απαγόρευση δόμησης σε μια στενή ζώνη προστασίας 150 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού που καθορίστηκε με το Π.Δ. 144/2012», καταγγέλλεται.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
«Γνωστός επιχειρηματίας έχει διανοίξει υπόσκαφες στοές στα σωθικά της γης, όχι μόνο εντός των 150 μ. προστασίας, αλλά και εντός του αιγιαλού. Ένα ολόκληρο υπόγειο ξενοδοχείο άνω των 250 τ.μ. με φρεάτια για ασανσέρ είναι ήδη έτοιμο στα μπετά και τα πρώτα παράθυρα έχουν αρχίσει να ανοίγουν ανάμεσα στα εντυπωσιακά βράχια ώστε να δοθεί η απαραίτητη θέα προς τη θάλασσα! Οι στοές έχουν φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων και δεν φαίνεται να υπάρχει σταματημός στις εκσκαφές ούτε σε βάθος αλλά ούτε και κατά μήκος. Το έγκλημα έχει ήδη διαπραχθεί και τα εύθραυστα βράχια της Βλυχάδας απέκτησαν πληγές μόνιμες που τα καθιστούν πλέον επικίνδυνα για τους λουόμενους και όχι μόνο, καθώς καμία γεωλογική μελέτη δεν συνοδεύει τις παράνομες ενέργειες του επιχειρηματία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια σελίδα, η υπόθεση πήρε αναβολή και αναμένεται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο.P
Μέχρι τότε, ισχύει η απαγόρευση εργασιών στη Βλυχάδα…
*Ευχαριστούμε τη σελίδα «Save Vlyhada – Σώστε τη Βλυχάδα» για την ευγενική παραχώρηση υλικού.