Η ‘’Φλόγα Μνήμης’’ φώτισε νοερά τις 353.000 μορφές των Ελλήνων του Πόντου στη χθεσινή δωρική τελετή του Δήμου Κιλκίς για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας που εξοντώθηκαν βάναυσα από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς εθνικιστές στις αρχές του 20ου αιώνα.
Με αναμμένες δάδες, υψωμένες τις ελληνικές σημαίες και τα λάβαρα, ως επί το πλείστον του Πόντου, εκπρόσωποι δεκάδων Πολιτιστικών Συλλόγων, ποντιακών και μη, κοινωνικών φορέων και μαθητές Σχολείων συμμετείχαν μαζί με πολίτες σε λαμπαδηφορία, ανταποκρινόμενοι για δεύτερη συνεχή χρονιά στο προσκλητήριο Μνήμης του Δήμου Κιλκίς.
Η σιωπηλή πομπή – θυμιατήριο της σκέψης και του σεβασμού στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας, ξεκίνησε από το Δημαρχείο και κατέληξε στην πλατεία Ειρήνης.
Εκεί, με σκέπη τα μολυβένια σύννεφα του ουρανού που λες και συνέπασχαν με τη βουβή οδύνη του πλήθους, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης αναφέρθηκε με λίγα λόγια στους σκοπούς της‘’Φλόγας Μνήμης’’: στην κοινή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των τοπικών δυνάμεων, που προωθούν από κοινού η ΚΕΔΕ και το Δίκτυο Πόλεων με απογόνους Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, στο οποίο μετέχει και ο Δήμος Κιλκίς, ώστε να συμβάλλουν στην ενημέρωση της διεθνούς κοινωνίας και στην αναζήτηση νέων συμμαχιών σε κάθε χώρα, με αιχμή του δόρατος τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ανάβουμε το κερί της μνημοσύνης, ξαναδίνουμε δυναμική και αναθερμαίνουμε το αίτημά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς ενώ συμπλήρωσε εμφατικά ότι δεν είναι μόνο ιστορικοί οι λόγοι που επιτάσσουν την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση των νεκρών. Εγκλήματα που δεν αναγνωρίζονται μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον και να ξανακυλίσουν την ανθρωπότητα στο βούρκο της βαρβαρότητας και στο αίμα. Επικαλέστηκε δε την επίσημη θέση της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών για το ότι η άρνηση της Γενοκτονίας, εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες.
Η τελετή, παριστάντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Θεοδωρίδη, που εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, ολοκληρώθηκε με το σπαρακτικό μοιρολόι ‘’Την Πατρίδα μ’ έχασα’’ για τον ξεριζωμό των Ποντίων και την προσφυγιά, τραγουδισμένο από τον ιερέα Πολύκαρπο Κοντοζίδη, την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κιλκίς και τον εκπρόσωπο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Αθανάσιο Σεφερίδη και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Ανέστης Πογέλης, Γιώργος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χαρίλαος Ξενιτίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Νίκος Ιντζέλης.
Στη Φλόγα Μνήμης συμμετείχαν η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας ‘’Το Λαβάς’’, ο Μουσικοπολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΣ. Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου ‘’Οι Μωμόγεροι’’ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης, το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Καμπάνης ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου ‘’Τα Κρούσια’’, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιωτών ‘’Κάτω Ποταμιά’’ ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, ο Σύλλογος Ποντίων Χέρσου, ο Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Γερακαριού, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Προμηθέας’’ Ηλιολούστου, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Το Καρς’’ Ηλιολούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεβεντοχωρίου, το ΚΑΠΗ του Δήμου Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, η Θρακική Εστία Κιλκίς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’ ο Σύλλογος Κρητών ‘’Το Αρκάδι’’, ο Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος ‘’Αρμονία’’, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Κιλκίς, ο Πολιτιστικός, Μορφωτικός, Καλλιτεχνικός και Κοινωνικός Σύλλογος ‘’Ερωδιός’’, ο Λαογραφικός Όμιλος ‘’Ορφέας’’ Πεδινού, ο Σύλλογος Νέων Μυριοφύτου ‘’Οι Μακεδόνες’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών ΑγίαςΠαρασκευής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροποταμιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντων ΄’Ο Αμάραντος΄’, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πυργωτού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Αγίου Χαραλάμπους, ο Σύλλογος ‘’Βηματί-Ζω και μαθητές σχολείων της πόλης του Κιλκίς.
Απόψε, όπως και χθες το βράδυ, το Δημαρχείο Κιλκίς θα είναι φωταγωγημένο συμβολικά στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, σε ένδειξη σεβασμού και πένθους για τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας.