Φον ντερ Λάιεν στη γραμμή Μπάιντεν: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην πρόταση Μπάιντεν

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 5 Μαΐου, με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την κατάργηση της πατέντας, με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα, την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση, σε μια περίοδο που η πανδημία σαρώνει Ινδία και Βραζιλία. Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν ολο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε η Τάι.

Exit mobile version