Την προτεραιοποίηση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο της τρέχουσας Κ.Α.Π. έθεσε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, που διοργανώνεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Στο διακοινοβουλευτικό συνέδριο που άνοιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Κροατικού Κοινοβουλίου, Marijana Petir, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατέθεσε μία δέσμη προτάσεων με αφορμή την βιβλική καταστροφή, που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Η καταστροφή σε μια από τις πιο παραγωγικές και σημαντικές αγροτικές περιοχές της Ε.Ε., τη Θεσσαλία, όπως είπε η πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγκάζει την Ευρώπη να προσαρμόσει το στρατηγικό της σχέδιο για τις πληγείσες, πλημμυρισμένες και πυρόπληκτες περιοχές και να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν περαιτέρω ζημιές.
Η Σερραία Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία της σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως:
- Να δοθεί προτεραιότητα και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που απειλούν την αειφορία και τη βιωσιμότητα των γεωργών εντός της ενιαίας αγοράς.
- Να αναθεωρηθούν οι κανόνες που ισχύουν για τα γεωργικά συστήματα, μέσω της αύξησης του μεριδίου της στήριξης που προορίζεται για τη διαχείριση κινδύνων στη γεωργία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
- Να προστατευθούν και να στηριχθούν οι αγρότες και να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάθε μέτρο, που θα μετριάσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης.
Η κ. Αραμπατζή θέτοντας το ζήτημα του δημογραφικού και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού υποστήριξε την ανάγκη ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα κάνουν στην πράξη, τη ζωή στην ελληνική και ευρωπαϊκή περιφέρεια ελκυστική για τους νέους, που στηρίζουν τις αγροτικές περιοχές. Οι επενδύσεις σε υποδομές, ψηφιοποίηση, καινοτομία και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διασφαλιστούν, υπογράμμισε.
Ακολούθως η ενίσχυση της γεωργικής έρευνας και των νέων τεχνολογιών σε όλα τα κράτη-μέλη θα επιτρέψουν στους νέους να εξασφαλίσουν το μέλλον του κλάδου, τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, καθώς και να προστατευθούν οι αγρότες της Ε.Ε. σε μια εξαιρετικά ασταθή παγκόσμια αγορά.
* Αξίζει να αναφερθεί πως στις κεντρικές ομιλίες της διάσκεψης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Marija Vučković, Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, Wolfgang Burtscher, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο πάνελ συμμετείχε και ο Ivica Kisić, Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.