Ανοικτό είναι το ενδεχομενο να στηριχθούν οικονομικά τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των νέων μέτρων, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα δούμε πως θα στηριχτεί ο κλάδος».
Συνέχισε λέγοντας πως η εστίαση δούλεψε πολύ καλά μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 16 Ιανουαρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Το καμπανάκι κινδύνου για την εστίαση έκρουσε χτες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
«Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, σε μια κατάσταση τραγική, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, έχουν κλείσει τους μουσικούς, έχουν κάνει αγορές» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Η έξοδος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είναι η αλλαγή του χρόνου ουσιαστικά να μας βρει σε έναν χώρο διασκέδασης, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ με τους φίλους μας, τους συγγενείς μας να γιορτάσουμε την έλευση του νέου χρόνου. Αν πρέπει να βγάλω την έλευση μέσα στο αυτοκίνητό μου δεν θα βγω. Είναι καταστροφή για τον κλάδο, ο οποίος αιμορραγεί εδώ και 20 μήνες, με 4 μήνες καλούς και με έναν τζίρο χαμένο πάνω από 2,5 δισ.» συμπλήρωσε ο κ. Καββαθάς.
«Έχουμε πολλές ακυρώσεις, όπως είχαμε πολλές και το βράδυ των Χριστουγέννων, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ο κόσμος φοβάται» επεσήμανε.
«Το να χάνουμε τόσους συμπολίτες μας την ημέρα σαφώς τον κλάδο δεν τον αφήνει αδιάφορο, από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε τις συνέπειες των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη. Ο κλάδος θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε λουκέτα πλέον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.
«Έχουμε ανατιμήσεις στον κόστος ενέργειας, αύξηση στις πρώτες ύλες, δεν έχουμε μεταφέρει τις αυξήσεις στην κατανάλωση, γιατί σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις και καλούμαστε με συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο διάστημα, να ξαναζήσουμε την βάσανο χωρίς κανένα στήριγμα. Μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δούμε τι γίνεται και στην οικονομία και πώς συντηρούνται οι επιχειρήσεις. Έχει 330.000 εργαζόμενους η εστίαση» είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Πηγή: cnn.gr