Για μια υπεύθυνη εθνική πολιτική στη Θράκη – Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Τον τελευταίο αιώνα, η Συνθήκη της Λωζάνης έχει διαμορφώσει το γεωπολιτικό status quo της περιοχής μας. Η Ελλάδα, σεβόμενη απολύτως τα συμφωνηθέντα, δεν έχει εκφράσει ποτέ αναθεωρητική ρητορική. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μειονότητας, έχει εφαρμόσει πολιτικές συμπερίληψης προς όφελος των μουσουλμάνων πολιτών της. Από τη δεκαετία του ‘90 και την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η χώρα υιοθέτησε ως εθνική στρατηγική τη λογική της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Γιατί, λοιπόν, σήμερα, ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων προκαλούν παραφωνίες;

Στην ακριτική Θράκη, δεν υπάρχει «τουρκική» μειονότητα. Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή αποτελείται από Έλληνες, Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι ώριμοι και ελεύθεροι να επιλέγουν πρόσωπα και κόμματα, δίχως να χρειάζονται καθοδήγηση από κανέναν. Τα παιχνίδια με τη μειονότητα είναι εθνικά επιζήμια. Η υπεύθυνη εθνική πολιτική για τη Θράκη έχει έναν κύριο άξονα: τη συμπερίληψη της μειονότητας στις κεντρικές πολιτικές ανάπτυξης. Και βεβαίως δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου. Δυστυχώς, είναι λυπηρό που ο ΣΥΡΙΖΑ το επέτρεψε.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε μια στιβαρή πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία για τη σύσταση της σχετικής Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδείχθηκε κομβικής σημασίας. Όλοι όσοι συμμετείχαμε στις εργασίες της, προσπαθήσαμε μεθοδικά να καταγράψουμε τα προβλήματα και κυρίως να προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ακριτικής μας περιοχής. Το τρίπτυχο οικονομία – ανάπτυξη – εκπαίδευση είναι ο οδηγός για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τους Θρακιώτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ακόμα περισσότερο. Η απόφαση να αναδειχθεί η Θράκη σε γεωπολιτικό κόμβο δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα. Ο Έβρος εξελίσσεται σε περιοχή με περιφερειακή εμβέλεια: κόμβος που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα μας και τους Βαλκάνιους γείτονες, κέντρο υποδομών προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το αναπτυξιακό αποτύπωμα από τον Έβρο θα διαχυθεί σταδιακά στη Ροδόπη και την Ξάνθη, δημιουργώντας τη βάση για στέρεη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η υπεύθυνη εθνική πολιτική θέλει τους Έλληνες μουσουλμάνους δυναμικό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους. Κι αυτή είναι η πάγια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εδώ και δεκαετίες. Για να πετύχουμε περισσότερα, προχωρούμε στις αναγκαίες πολιτικές στήριξης της μειονότητας, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα και την εκπαίδευση. Έχει γίνει σημαντική δουλειά ακόμα και στο πεδίο της ανάδειξης των μουφτήδων, καθώς πρόσφατα η Βουλή ψήφισε μια νέα σύγχρονη διαδικασία για τους μουφτήδες, καθιστώντας τους ίδιους τους μουσουλμάνους πρωταγωνιστές της.

 

Όλα αυτά δίνουν στους Έλληνες μουσουλμάνους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Και σε αυτή την υπεύθυνη εθνική πολιτική δεν χωρούν χαραμάδες που να επιτρέπουν σε τρίτους κάθε λογής διείσδυση.

Exit mobile version