Γιάννης Αμανατίδης: «Δέσμευσή μας η προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης» (βίντεο)

«Ο προϋπολογισμός του 2023 και η ανάπτυξη την οποία έχει ως πρόβλεψη, για να το ακούει και ο ελληνικός λαός, στηρίζεται στα έξοδα που κάνουν τα νοικοκυριά και τις δημόσιες δαπάνες» αποσαφήνισε, σήμερα, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Διαπιστώνοντας, στη συνέχεια, την ψαλίδα ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της χώρας μας, επισήμανε το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και άσκησε δριμεία κριτική στους ισχυρισμούς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τα funds και τους servicers.

«Κοιτάξτε, η επίκληση ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, δεν λέει κάτι» είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Δεν λέει κάτι, γιατί εφόσον είσαι κυβέρνηση νομοθετείς από πιο μπροστά, έτσι ώστε η δικαιοσύνη να κρίνει με βάση τον νόμο που έχεις κάνει» ανέφερε για να ρωτήσει αμέσως μετά για το νόμο που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με το νόμο της κυβέρνησης Σημίτη του 2003 ήταν αναμενόμενη η απόφαση υποστήριξε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη αλλάξει τον πτωχευτικό νόμο, αν ήθελε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

«Η ΝΔ συνέδεσε το σχέδιο «Ηρακλής», περίπου 16 δισεκατομμυρίων, με τον ν. 3156/2003, που συν τοις άλλοις, πέρα από την απελευθέρωση, το μεγαλύτερο σκάνδαλο -που δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα- είναι ότι δεν φορολογούνται και δεν υποχρεούνται τα funds σε καμία πρόταση ρύθμισης προς τους δανειολήπτες» επισήμανε, καταδεικνύοντας τις διόλου δίκαιες και φιλολαϊκές προθέσεις των κυβερνώντων.

«Δεσμευόμαστε» τόνισε, «να καταργήσουμε τον σχετικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και να νομοθετήσουμε πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, τράπεζες και funds, με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers που σήμερα λειτουργούν».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Αμανατίδης επανήλθε στο ζήτημα ανακήρυξης χώρου μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε θέσει χθες και στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Κοιτάξτε, η ελληνική Βουλή έδωσε χρήματα και μαζί με τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) δημιουργήθηκε αυτή η αίθουσα-μουσείο 33 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο Πολεμικό Μουσείο. Οι ανανεώσεις γινόντουσαν κατ’ έτος και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Η απόφαση, όμως, του Πολεμικού Μουσείου το 2021 που την χαρακτήρισε ουσιαστικά προσωρινή έκθεση, δημιουργεί όλα τα προβλήματα», όπως είπε.

Exit mobile version