Γιάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Καθώς οι βουλευτικές εκλογές απέχουν πλέον μερικές εβδομάδες η επικαιρότητα μοιραία περιστρέφεται περί αυτών – ακόμα και μια συζήτηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Χρειαζόμαστε πολιτικές ηγεσίες που να πείσουν τον κόσμο» υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Οικονομική Επιθεώρηση. Σπεύδει, δε, να προειδοποιήσει ότι απομένουν πλέον λιγότερα από 10 χρόνια «χάριτος» για το δημόσιο χρέος, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Και βέβαια από τις ερωτήσεις δεν μπορούσαν να λείπουν εκείνες για τον πληθωρισμό, το τραπεζικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις και την πρόσφατη διεθνή τραπεζική αναταραχή.

 

Έχοντας την προειδοποίηση Στουρνάρα κατά νου, αναζητήσαμε τη γνώμη των ειδικών για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση, τις πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Μιχάλης Αργυρού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Πάνος Λιαργκόβας, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Νίκος Βέτταςκαι Πλάτων Τήνιος κατέθεσαν τις απόψεις τους. Ένα πρώτο συμπέρασμα; «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αλλά φαίνεται ότι πάμε καλά».

 

Στο τεύχος Απριλίου της ανανεωμένης Οικονομικής Επιθεώρησης επιχειρούμε, επίσης, μια ακτινογραφία του πεδίου στην ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κοιτάμε προς το μέλλον μέσα από το «φακό» του strategic thinking, εξετάζουμε τους κινδύνους που γεννά η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις προοπτικές που δημιουργεί η αξιοποίηση του βιομεθανίου.

 

Φιλοξενούμε άρθρα του Economist σχετικά με τη διεθνή τραπεζική αναταραχή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παρέμβαση της Κίνας στη Μέση Ανατολή και την αντίδραση του Ισραήλ αλλά και τη στάση των νέων απέναντι στη χρήση ΙΧ. Οι δε συνεργάτες του περιοδικού γράφουν για τη στάση της Ουάσιγκτον ενόψει των εκλογών στην Τουρκία και για τα σχέδια φορολόγησης των πλουσίων στις ΗΠΑ, επί των τελευταίων παρατίθεται κι ο αντίλογος.

Exit mobile version