Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε στην Ολομελεια της Βουλης ως εισηγήτρια ενός βασικού και μεταρρυθμιστικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Γιατρός για Όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».
«Ως κυβερνητική Βουλευτής, που ρόλος μου είναι να μεταφέρω τα μηνύματα της πολιτείας και έχοντας πολλές φορές δημόσια τοποθετηθεί για την ανάγκη της ενίσχυσης των πιο ευάλωτων οικονομικά ανθρώπων, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θεωρώ ότι σταθερή επιδίωξη του νομοσχεδίου αυτού είναι η εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και κυρίως να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τους πιο ευάλωτους αλλά και τον κάθε πολίτη με άμεση πρόσβαση σε γιατρό, σε βελτιωμένες υπηρεσίες και σε πιο ποιοτικές επιλογές, εντός του δημόσιου συστήματος υγείας», δήλωσε η κ. Ευθυμιου.
Παράλληλα, η βουλευτης τόνισε: «Εκπροσωπώ φύσει και θέσει τη γενιά των νυν 40αρηδων, που ήταν η γενιά των 30αρηδων που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά, τη γενιά του braindrain. Θεωρώ ότι με βάση τη μεταρρύθμιση αυτή σε έναν επόμενο αλλά εύλογο χρόνο να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς για να μείνουν στον τόπο μας, αλλά και για όσους έχουν φύγει να επιστρέψουν.»
Αρχικά αναφέρθηκε στο βασικό στόχο του νομοθετήματος που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και η κάλυψη εκείνων των κενών που αναδείχθηκαν και καταγράφηκαν μέσα και εξαιτίας της πανδημίας σε σχέση με το ΕΣΥ, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, υποστήριξε η Κυβερνηση έχει την πολιτική βούληση για την παραπάνω μεταρρύθμιση αλλά και θα διαθέσει και τα απαιτούμενα κονδύλια για τον σκοπό αυτό. Το νομοσχέδιο αυτό έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να πετύχει στην πράξη και στην κοινωνία την Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την ζώσα πραγματικότητα, αλλά με στόχευση στο μέλλον.
Ως προς τα ειδικότερα στοιχεία του νομοσχεδίου, η βουλευτής εστίασε στους 3 βασικούς πυλώνες του.
Αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας [Ε.Ο.Π.Υ.Υ.] σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα με επίκεντρο τον ασφαλισμένο
Ως προς τα σημαντικά στοιχεία του Νομοσχεδίου, η κα. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην προσθήκη κριτηρίων ποιότητας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων, τη σύναψη και διατήρηση σε ισχύ συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών υγείας από πλευράς των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό παρόχων, καθώς και στην εισαγωγή του κλινικού ελέγχου των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time) και πρόσθεσε: «Πως ευνοείται ο πολίτης από αυτήν την αλλαγή του ΕΟΠΥΥ; Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον real time έλεγχο επιστρέφουν σε παροχές στους ασφαλισμένους, αναβαθμίζεται η ποιότητα των παροχών μέσω των ποιοτικών δεικτών, διασφαλίζονται καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.»
Aναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πρόταγμα τον προσωπικό γιατρό.
Με μεγάλη έμφαση η βουλευτής τοποθετήθηκε και στην ανάγκη για αναδιοργάνωση της συγκρότησης και διάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως τόνισε, το προς ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει τη βελτίωση των υποδομών των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ ενώ επίσης, δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές καθώς και με δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κομβική μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού, με οικονομικά κίνητρα για τους ίδιους και με την δυνατότητα συμμετοχής πληθώρας ειδικοτήτων και σημείωσε: «Προσωπικός γιατρός: για όλους, με ελεύθερη επιλογή στην περιοχή που διαμένει, δωρεάν. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος αλλά και εξαιτίας αυτού ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς. Άρα είναι επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση του και έμπρακτη λειτουργία του.»
Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω της αξιοποίησης του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού προς όφελος του πολίτη
Ιδιαίτερη, δε, ήταν και η αναφορά της βουλευτή στην ένταξη και οργάνωση της Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) και της κατ’ οίκον οδοντιατρικής φροντίδας, καθώς και στην ενεργοποίηση και αναβάθμιση των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, ενώ σχετικά με το τελευταίο σημείωσε: «Στο σημείο αυτό, σχετικά με τα απογευματινά ιατρεία, είναι κρίσιμο να μπουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το εγχείρημα αυτό να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μη διαταραχτεί η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, να μην υπάρχουν λίστες αναμονής και να εξυπηρετείται μόνο ο στόχος της διεύρυνσης των επιλογών των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.»